Digterpræst med hang til motorcykler

Med sin store appetit på livet og på motorcykler er Michael Nielsen et vitalt åndeligt midtpunkt i Ryslinge Valgmenighed. I dag fylder han 60 år

Michael Nielsen fra Ryslinge betegner sig selv som ”højskole-grundtvigiansk”. –
Michael Nielsen fra Ryslinge betegner sig selv som ”højskole-grundtvigiansk”. –. Foto: Rie Thygesen.

Kærligheden er at smage skabermagtens kildevæld, kærlighed er at opdage lykken uden for sig selv.

Sådan lyder anden strofe i en af Michael Nielsens salmer, Kærligheden var det første, som kan genlæses i hans nye udgivelse, Daggryets sange. Valgmenighedspræsten fra Ryslinge på Midtfyn kan i disse dage fejre både denne sin fjerde digt- og salmesamling og sin 60-års fødselsdag i dag.

LÆS OGSÅ: Djævelens advokat

Præstegerningens og poesiens mulighed for forkyndelse er for digterpræsten to sider af samme sag. Næsten hver gudstjeneste indledes med et af præstens egne digte. Det er en tradition, der ifølge et af menighedsrådets medlemmer giver gudstjenesten liv på en måde, som en prædiken ikke kan.

Det er ikke, fordi kirken ikke er vigtig, eller måske endda det vigtigste, men der skal være en åbning ud mod menneskelivet, lyder det fra præsten selv, når han skal beskrive sit livsværk og samtidig udtrykke sit teologiske ståsted. Han betegner det som højskolegrundtvigiansk.

Oprindelig voksede Michael Nielsen op i et indremissionsk miljø ved Varde. Hans far var vognmand, og kort før sin konfirmation mistede Michael Nielsen sin mor til sygdom. I den nye digtsamling kan man læse et mindedigt til moderen. Efter en ungdom med aktiviteter i KFUM og arbejde som landbrugsmedhjælper kom Michael Nielsen ind på teologistudiet i Aarhus, hvorfra han blev færdig som teolog i 1985. Skridtet fra indremissionsk til grundtvigiansk var ikke et voldsomt opgør. Snarere er der ifølge en gammel ven tale om et kontinuerligt oprør, der har givet Michael Nielsen en særlig sans for nogle af de helt fine ting i det grundtvigske felt som det menneskelige fællesskab.

Vi var simpelt hen for festglade til at være i det missionske, lyder det fra vennen. Kodeordet der, hvor vi kom fra, var kom nu ikke for godt i gang, mens Michaels kodeord gennem livet har været kom nu bare i gang.

Efter fem år som sognepræst i Balle nær Silkeborg rejste Michael Nielsen i 1990 med familien til Vrå, hvor han, som traditionen foreskriver det, både var præst ved valgmenigheden og lærer på Vrå Højskole. Og 10 år senere blev han valgt til præst i Ryslinge Valgmenighed, hvor valgmenighederne i Danmark har deres oprindelse. I valgmenigheden har han fundet et givende medejerskab til kirkelivet hos menigheden. Et ansvar, han deler ved også at være formand for Kirkehøjskolen Midt på Fyn og arrangere foredrag og undervisning.

I Michael Nielsens arbejde er det et vilkår eksempelvis at skulle køre til Ebeltoft på hospicebesøg, for hans sognebørn er spredt ud over stor geografisk afstand. Men det betyder ikke noget, for Michael Nielsen har ikke noget imod at være på vejen. Han er stor motorcykelentusiast, og det har også sat sit præg på livet i valgmenigheden:

Når præsten ankommer i et sæt lædertøj på motorcykel, giver det da vores møder et pift, lyder det fra et medlem af Ryslinge Valgmenighed.

Bag motorcykelhjelmen findes et betænksomt menneske med klare teologiske synspunkter. Ud over forfatterskabet har han også rejst sin stemme i nogle af den seneste tids vigtige kirkelige debatter. I en kronik her i Kristeligt Dagblad har han talt for homoseksuelle vielser, og hans samling af sange og taler I lyst og nød fra 2012 rummer også specielt egnede tekster til vielse af mennesker af samme køn. Her kan man også læse ovenfor citerede salme.

Michael Nielsen har i alt udgivet fire digt- og salmesamlinger, redigeret tre bøger, og hans sange er repræsenteret i blandt andet Tillæg til den danske sangskat fra 2010. Sammen med sin kone, Tove, og parrets yngste søn bor Michael Nielsen tæt ved Nazarethkirken, som valgmenigheden bruger.