Prøv avisen

Døde

Foto: Iris

Hvil i fred. Pastor emer. Paul Zebitz Nielsen, Nykøbing F. er død, 79 år.

Paul Zebitz Nielsen var i 1965 blandt de 16 journalister, der udgjorde holdet på DR's nyskabte TV-Avisen, som erstattede billedrevyen TV-Aktuelt. Bag sig havde han en journalistuddannelse på Helsingør Dagblad, hvorfra turen gik til Ritzaus Bureau inden ansættelsen i Danmarks Radio. Trods jævnlige beskyldninger fra borgerlige politikere for at være ”rød lejesvend” gik karrieren glimrende.

Men Paul Zebitz syntes, at der manglede noget i hans liv, og sammen med et nabovennepar i Hillerød traf han og hans kone, tandlæge Lis Zebitz Kloborg, en dag den radikale beslutning, at de alle fire ville begynde at læse teologi. For Paul Zebitz Nielsen havde et af de kristne forbilleder lige fra barneårene været præsten og forfatteren Kaj Munk, siden han i radioen hørte om tyskernes mord på ham i januar 1944.

Paul Zebitz Nielsen var først sognepræst i Korup ved Odense, derpå ved Simon Peters Kirke i Københavns og fra 1984 til 1996 i Præstø på Sydsjælland. Også i 1996 døde hans kone Lis Zebitz Kloborg efter 27 års ægteskab. I sin bog fra 2002, ”Når den, man elsker, dør”, fortæller Paul Zebitz, hvordan det tog ham seks år at gå sorgens vej tilbage til livet. På denne vej tilbage tog han vikarjob som præst, hjalp til med at få en lokal tv-station op at stå i Nykøbing Falster, genoptog politisk arbejde - Zebitz var socialdemokrat - og begyndte at skrive kronikker og interview til aviser.

I 2004 udgav Paul Zebitz Nielsen bogen ”Fra tv-reporter til sognepræst”, og han var tillige en efterspurgt foredragsholder.