Dramaet løber i fantasyforfatterens blod

Josefine Ottesen har skrevet et halvt hundrede bøger for børn og unge om både historiske perioder og eventyrverdener. I dag fylder den flittige forfatter 60 år

Josefine Ottesen, der i dag bliver 60 år, introducerede genren moderne fantasy i dansk litteratur og har modtaget Kulturministeriets Børnebogspris to gange.
Josefine Ottesen, der i dag bliver 60 år, introducerede genren moderne fantasy i dansk litteratur og har modtaget Kulturministeriets Børnebogspris to gange. . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Et gennemgående tema i Josefine Ottesens mange bøger er spørgsmålet om, hvem man er, og hvordan man finder sit eget spor i livet.

Det har hun selv skullet - og fandt litteraturen som værktøj. Hovedsporet i hendes forfatterskab er eventyr og fantastiske fortællinger til unge og børn.

Et centralt værk er eventyrserien fra 2005 til 2010 om pigen Mira, som tager udgangspunkt i Ottesens egen familiehistorie og hendes ungarsk-jødiske mors oplevelser som flygtning gennem Europa før og under Anden Verdenskrig.

De dramatiske begivenheder dengang påvirkede også datteren, og først sent opdagede Josefine Ottesen, at hun var i gang med at give angsten for også at skulle på flugt en dag videre til sine børn. Det fortalte hun om i et interview med Kristeligt Dagblad i sommer.

”Det at være jøde er jo ikke bare en privat historie for mig og min familie, holocaust er hele verdens historie. Det er meget at tage stilling til. Jeg var nødt til at sætte mig fri af min mors historie,” lød det. Og bøgerne om Mira har ifølge Ottesen et større budskab om, at vi alle bør tage ejerskab over egne fortællinger og ikke skal lade os blive defineret af andres historier.

På grund af denne forhistorie har flygtningespørgsmålet optaget Josefine Ottesen meget, og i efteråret 2015 udgav hun i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp et juleeventyr om to nisser, der under en storm søger ly i et hus, hvor de umiddelbart ikke velkomne.

Ottesens levende sprog og fantasifulde fortællinger har ført til flere priser, og hun er en af de få forfattere, der har modtaget Kulturministeriets Børnebogspris to gange. Første gang var i 1987, da hun introducerede genren moderne fantasy i dansk litteratur. Anden gang i 2008 for værket ”Golak”, det første bind i ”Det døde land”-serien.

I 2010 blev Josefine Ottesen indstillet til den internationale Astrid Lindgren Memorial Award, den anerkendte pris for litteratur for børn og unge.

Det er kendetegnende for den flittige forfatter bag et halvt hundrede bøger, at hun sætter sig grundigt ind i sine fortællingers univers. Så når hun skriver om et vikingeskib, må hun først ud at sejle i et, ligesom hun mestrer at skyde med langbue. Ottesen har de senere år vendt interessen mod den tidlige danmarkshistorie med blandt andet bogen ”Helgi Daner” om den danske sagnhelt Holger Danske, som desuden er blevet anvendt i et familielæseprojekt i Brønderslev i samarbejde med forfatteren.

Ottesen har boet flere steder i landet. Hun er vokset op i Nordjylland, til hendes forældre blev skilt, og hun flyttede med moderen til Nordsjælland.

Før hun besluttede sig for at blive forfatter, gik hun på lærerseminariet i Hjørring og blev i 1981 uddannet skuespiller ved skuespillerskolen Dell'Arte i Californien, USA. Hun blev dramalærer i Herning og efterfølgende cand.phil. i dramaturgi fra Aarhus Universitet.

Josefine Ottesen har arbejdet med teater på de fleste af landets scener som både instruktør, skuespiller og forfatter. Hun turnerede en årrække landet rundt med ”Verdens Lilleste Cirkus Variete Theater”, som hun etablerede med Claus Mandø. Ottesen har arbejdet i DR's børne- og ungdomsafdeling og har som instruktør sat forestillinger op i Odense.

Siden 1977 har Josefine Ottesen haft fast bopæl i Svendborg sammen med musikeren Jan Schönemann. De har sammen to voksne børn.