Prøv avisen

Eks-redaktør i troens fulde rustning

Kirke og politik er noget af det, Svend Ove Gade langer ud efter i sine klummer. -- Foto: Leif Tuxen.

Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Svend Ove Gade fylder 75 år i dag - nu som klummeskriver og forfatter

Sven Ove Gade, Ekstra Bladets tidligere chefredaktør, er en stor beundrer af den første lutherske biskop i Pakistan, danskeren Jens Christensen. Og det burde ikke komme som nogen overraskelse i kirkelige miljøer, at dagens 75-års-fødselar har en stor interesse for folkekirken.

Jens Christensen iførte sig "troens fulde rustning" i mødet med islam. Også Sven Ove Gades kristendomsforståelse har centrum i missionsbefalingen.

Men hans fortid som sprogets "gadedreng" på Ekstra Bladet fornægter sig ikke. I et oplæg til en konference sagde han blandt andet: "Rockkoncerter i kirkeligt regi og velmenende FDF'ere, der griber guitaren, er kvalmende og sagen uvedkommende." Og kvalmen går igen i hans bog fra 2006: "Tag et brækmiddel - Folkekirken og missionsbefalingen."

Sven Ove Gade er hverken teolog eller for den sags skyld uddannet journalist. Han er uddannet civiløkonom og medstifter af Liberalt Centrum i 1965. Men det er fra Ekstra Bladet, han er mest kendt. Hertil kom han fra Politiken i 1972 og var 1982-2000 både ansvarshavende chefredaktør og administrerende direktør.

Tiden på Ekstra Bladet gav ham både knus og knubs, ikke mindst afsløringen af og/eller kampagnen mod udlændingepolitikken under titlerne "De fremmede" og "Godhedens Pris" fra 1990'erne, som blev toneangivende for den måde, politikere, presse og befolkning i dag taler om udlændingepolitik på.

Sven Ove Gade kommer fra et kirkeligt hjem og medgiver, at hvis han læner i nogen retning rent kirkeligt, så er det mod Tidehverv. Det er måske også her, hans sprog passer bedst ind, når han raser mod de biskoppelige fløjsmaver, der "forsøger at stille sig op som et moralsk korrektiv til de folkevalgte politikere."

Men som en af "fløjsmaverne" udtrykker det, så er der brug for folk som ham: "En kirke uden kritikere er ilde stedt."

Sven Ove Gade ønsker ikke ændringer i folkekirken. "Der er noget, der er evigt. Og det skal vi hæge om," siger han.

Fra Tidehverv er der da også ros til og respekt for Sven Ove Gades kulturelle, kirkelige og nationale engagement.

Fra Ekstra Bladet hedder det, at han revsede journalister, der gjorde grin med kristendommen. Men også, at Gades personlighed er sådan, at han selv mener at være bedst til at gennemskue verdens problemer. En bemærkning, Sven Ove Gade selv kan nikke delvist genkendende til.

I dag bruger han sin spalteplads i Morgenavisen Jyllands-Posten til at lange ud efter både kirke og politik. Senest politikere fra både regering og opposition, som han beskriver som "...kræmmere, som målbevidst gør, hvad de kan, for at overbevise vælgerne om, at den politiske magt styres af mennesker, hvis eneste mål er magten for magtens skyld."

Pensionstiden har også afsløret en forfatter, som ikke mindst biograferer tidligere modstandsmænd. Blandt andre Flemming Juncker og Frode Jakobsen.

"Modstandsmændene fascinerer, fordi det altid er de absolutte situationer, der fortæller, hvordan et menneske er."

Sven Ove Gade er på 37. år gift med journalist Jonna Gade, og parret har tre børn. Fødselsdagen fejres med familie og venner.

benteclausen@k.dk