Hvis du vil vide, hvordan det føles, så spørg en patient, ikke en doktor. Det gamle arabiske ordsprog bidrager til at forstå, hvorfor Khaled Miari har opnået anerkendelse i misbrugsmiljøer i Vollsmose ved Odense. Den 35-årige misbrugsekspert, der de seneste dage har fortalt om et boom af hashmisbrugere blandt irakiske efterkommere, har selv været patient efter 10 års stofmisbrug. Han har derfor en enestående evne til at sætte sig ind i de tanker og følelser, der strømmer gennem odenseanske stofmisbrugers kroppe og sjæle, når stofferne tager kontrollen, og familien ofte ser til i afmagt.
Selv var Khaled Miari for knap 10 år siden tæt ved at miste livet til stofferne. Hans familie betegner det som et mirakel, at han i dag har stablet sig en tilværelse på benene, hvor han arbejder som misbrugskonsulent i Odense Kommune, foredragsholder og gæsteunderviser på Den Sociale Højskole og flere traumecentre. Han selv kan næsten heller ikke forstå, hvordan han fandt energien til at komme ud af sit misbrug, der havde udviklet sig fra hash til hård stoffer til kriminalitet og en afsoningsdom i Nyborg Statsfængsel. Men da krop og sind ikke kunne klare stofferne længere, fornemmede han, at valget stod mellem et stoffrit liv eller døden. Efter intens kamp lykkedes det ham at vælge livet. I dag kan han konstatere, at han har seks-syv bekendte fra dengang, som alle har mistet livet.
Dengang fra slutningen af 1980erne til slutningen af 1990erne var Khaled Miari et sjældent tilfælde.
Misbrugsproblemer blandt etniske minoriteter var langtfra så udbredt som i dag, og socialrådgivere, behandlere og politi manglede derfor viden om fænomenet. Khaled Miari oplevede, at både behandlere og pårørende til misbrugere med anden etnisk baggrund begyndte at kontakte ham for at få gode råd.
Det ulønnede job som selvlært rådgiver gav ham en noget andet følelse end at hjælpe i sin fars grønthandel, som Khaled Miari tidligere havde gjort. Det gav ham også en større faglig og personlig tilfredsstillelse, end da han stod i sin egen kiosk, arbejdede som selvlært pladesmed ved en automekaniker, eller da han arbejdede efter skoletid som skomager i Bilka.
Omkring årtusindskiftet besluttede Khaled Miari sig for at tage misbrugsbehandleruddannelsen. Da uddannelsen var færdiggjort, var der misbrugere, der havde brug for hans hjælp som konsulent i Fyns Amt, som freelance misbrugsbehandler i Vestsjællands Amt og som ansat på de sikrede ungdomsinstitutioner Bakkegården og Egely, inden han blev misbrugskonsulent i Odense Kommune. Imellem ansættelserne uddannede han sig til socialpædagog.
Khaled Miari er palæstinenser og født og opvokset i Libanon, inden han i 1985 som 13-årig kom til Danmark. Her boede han de første to-tre år i en flygtningelejr, inden hans familie indledte en tilværelse på Fyn. Khalid Miari er gift og har haft flere børn og unge med stofmisbrug i familiepleje.