Eli Fredskilde er datter af pigen på den hvide hest

Kongen og vajsenshusbarnet endte på samme hesteryg ved Genforeningen i Sønderjylland for 100 år siden. Grebet af stemningen bad Christian X om lov til at løfte niårige Johanne op til sig på hesten. Resten er historie – og Johannes datter Eli Fredskilde er stadig en del af historien

Eli Fredskilde har det ikoniske foto af sin mor, Johanne Braren, og Christian X stående på sit skrivebord. Kongen har selv signeret det med hilsen til Johanne fra Christian Rex. Hvad man ikke kan se af det sort-hvide foto er, at Johanne bærer røde sløjfer i håret, om livet og ved ærmerne, som et levende Dannebrog. – Foto: Jens Bach.
Eli Fredskilde har det ikoniske foto af sin mor, Johanne Braren, og Christian X stående på sit skrivebord. Kongen har selv signeret det med hilsen til Johanne fra Christian Rex. Hvad man ikke kan se af det sort-hvide foto er, at Johanne bærer røde sløjfer i håret, om livet og ved ærmerne, som et levende Dannebrog. – Foto: Jens Bach.

Efter et par hundrede meters langsomt ridt gennem den begejstrede folkemængde, der var forsamlet nær den gamle grænsekro Frederikshøj, så Christian X barnet Johanne Braren.

I hvid kjole med røde bånd om liv, ærmer og i håret og som selve symbolet på den røvede sønderjyske datter, der nu kom frelst tilbage til Danmark, rakte hun blomster og flag op mod ham. Grebet af stemningen tog kongen pigen i hånden og spurgte barnets mor, om han måtte løfte barnet op på hesten til sig.

Dagen efter det berømte ridt over grænsen til Tyskland, som nu ikke længere var grænse, prydede fotoet af Christian X, Malgré Tout (hesten) og Johanne Braren forsiderne af landets aviser, og i dag, 100 år efter, står det i originaludgave med den håndskrevne hilsen ”Til Johanne fra Christian Rex” i Eli Fredskildes hjem i Skive.

Eli Fredskilde er datter af Johanne, og historien har naturligvis fyldt i familien, selvom Johanne selv ikke var meget for at tale om den.

”Naturligvis fortalte min mor, når vi spurgte til fotoet, som stod fremme i mit barndomshjem. Men da hun blev løftet op på hesten, var hun faktisk bange. Der var en masse virak, folk stimlede sammen, maste og råbte hurra, og pludselig kunne hun ikke se sin mor i mængden. Hun var lige knap ni år, og da hun kom ned fra hesten igen, græd hun. Følelsesmæssigt var det en voldsom oplevelse for hende. Hun har sådan set aldrig af sig selv snakket om den. Man skulle spørge,” siger datteren.

Det var Johannes mor, præstefrue Elisabeth Braren, der tog datteren med til den store begivenhed, og med sine 81 år husker Eli Fredskilde tydeligt sine morforældre, som havde adopteret Johanne, født i 1911, fra et Sønderjysk børnehjem i 1914.

”Min søster og jeg holdt alle sommerferier hos mormor og morfar i Højer og Tønder. Morfar, sognepræst Jürgen Braren, var frisisk, født på øen Før i Sydslesvig, og mormor, Elisabeth, født Mynster, var både dansk og meget dansksindet. Derfor måtte hun bare af sted til Genforeningen, og selvfølgelig skulle Johanne have den oplevelse også,” siger Eli Fredskilde.

Ægteparret havde ikke selv børn, og Johanne fik et godt hjem hos dem. Fotoet af kongen og barnet på hesten blev sat på en central plads i huset, og Christian Rex holdt kontakten.

”Kongen bad specifikt om at få at vide, hver gang der skete noget skelsættende i min mors tilværelse. I konfirmationsgave fik hun et armbånd og til sit bryllup en sølvopsats med kongens monogram. Når kongen og dronningen var på slottet i Gråsten, kom de også altid på besøg i præstegården,” fortæller Eli Fredskilde.

Da Cristian X døde i 1947, fortsatte kongehusets forbindelse til Johanne, indtil dronning Alexandrines død i 1952, så også Elis afdøde storesøster Ruth modtog konfirmationsgave fra kongehuset.

”Men da jeg blev konfirmeret, var kontakten til kongehuset der ikke længere, så jeg fik ikke noget,” smiler Eli Fredskilde.

I 1935 flyttede Johanne Braren fra Sønderjylland og bosatte sig med sin første mand i Aarhus, hvor han var bager og siden kom til at arbejde på Toldboden. Sammen fik de døtrene Ruth og Eli.

Efter skilsmisse blev Johanne gift igen – med Kristen Kjær Herlak, redaktør af Danmarks handels- og søfartstidende og senere journalist på Demokraten.

”Hun var en kærlig mor og en dygtig husmor,” husker hendes datter.

Selv har Eli Fredskilde set kongeparret en enkelt gang, da de kom med kongeskibet til Aarhus havn.

”Vi stod en masse børn på kajen og råbte hurra, men da sad kongen i kørestol. Jeg tror, han var faldet af hesten.”

I dag bor Eli Fredskilde i seniorbofællesskab i Skive, og det er her på hendes skrivebord, at det ikoniske fotografi står. Hun har også gemt det manus, som hendes mormor, præstfruen, der tog Johanne med til genforeningsfesten, har skrevet om sit liv.

Erindringerne, der er nedfældet på folieark med pen og blæk, har Eli Fredskilde skrevet rent og udgivet i bogen ”Pigen på den hvide hest” i 2006.

Selv tænkte Johanne ikke på sig selv som pigen på den hvide hest, men var glad for den blivende kontakt med regentparret.

”Når Christian X kom på besøg i præstegården, da hun var barn, talte de sammen, men jeg ved faktisk ikke, hvordan de samtaler var, eller hvad de handlede om,” siger Eli Fredskilde.