Prøv avisen
Nekrolog

En åndelig erhvervsfilosof

Mogens Stiller Kjærgaard formåede at kombinere teologi og erhversliv på sin helt egen måde. Foto: Sine Fiig/Scanpix

Doktor i teologi, mag.art. Mogens Stiller Kjærgaard døde i lørdags, 72 år

Doktor i teologi og mag.art. i filosofi Mogens Stiller Kjærgaard underviste i en årrække i filosofi på Aarhus Universitet. Siden skiftede han markant spor og valgte at bruge kristen etik, Bibelen og teologi til at rådgive en række danske topchefer og virksomheder i ledelse. I lørdags døde han i sit nordjyske hjem i Agger. Han blev 72 år.

Mogens Stiller Kjærgaard, der blev født i Vejlby ved Aarhus den 7. marts 1943, skulle egentlig have været præst. I hvert fald, hvis hans mor, der var meget kirkelig, havde fået det sidste ord. Mens faderen var ateistisk af sind, ønskede moderen, at sønnen læste teologi, efter at han var blevet klassisksproglig student fra Aarhus Katedralskole i 1963.

Men Mogens Stiller Kjærgaard drømte ikke umiddelbart om at forkynde Jesu ord og gik sine egne veje. Han begyndte først at studere litteraturvidenskab, derefter drama på Aarhus Universitet.

Men så vendte han alligevel tilbage til spændingsfeltet mellem tro og etik og fandt sin rette hylde i filosofiens og teologiens verden.

Han blev uddannet mag.art. i filosofi i 1972 fra Aarhus Universitet og underviste siden teologer og medicinere på Odense Universitet, Aarhus Universitet og Folkeuniversitetet. I 1982 skrev han licentiatafhandling i teologi.

Derefter modtog han et treårigt kandidatstipendium til at skrive en disputats, hvor han analyserede Jesu lignelser som metaforer.

Efter forsvaret blev han i 1986 doktor i teologi. I 1987 fik han så stor succes med erhvervsetik, at han skiftede de filosofiske lærebøger og universitetsverdenen ud med et arbejdsliv som ledelseskonsulent i erhvervslivet.

I en årrække holdt han med stor dygtighed filosofikumforelæsninger for erhvervsfolk og brugte sin teologiske og pædagogiske ballast som konsulent for en række større danske virksomheder.

Mogens Stiller Kjærgaard var også stærk inden for den psykoanalytiske metode og brugte den sjælelige filosofi som personlig mentor for en række danske topledere, blandt andet for den tidligere direktør i B&O, Anders Knutzen. Fra 2003 drev han en selvstændig rådgivningsvirksomhed fra sit hjem i Agger.

Mogens Stiller Kjærgaard var drevet af interessen for næsten. Han så sine klienter i erhvervslivet som mennesker, ikke som figurer eller jakkesæt. Det gjorde han med succes i mange år, og han fortsatte, selv efter at helbredsproblemer efter 2010 tvang ham til at trappe ned på det aktive arbejdsliv.

Mogens Stiller Kjærgaard led af sygdommen spinal stenose, men selvom han var dårligt gående, fortsatte han med at engagere sig i lokalsamfundet i Agger, hvor han de sidste 12 år af sit liv boede sammen med sin kone. Mogens Stiller Kjærgaard efterlader sig ingen børn. På lørdag klokken 14 bliver han begravet fra Agger Kirke.