En ærlig forfatter med sit helt eget udtryk

Kirsten Hammanns forfatterskab er præget af et ønske om ærlighed, og hun bliver rost for at skrive som ingen andre end sig selv. På søndag fylder hun 50 år

”Det, der gør mit liv sjovt eller giver det mening, er da, at jeg har en betydning for andre mennesker,” har Kirsten Hammann udtalt. Hun debuterede i 1992 med digtsamlingen ”Mellem tænderne”.-
”Det, der gør mit liv sjovt eller giver det mening, er da, at jeg har en betydning for andre mennesker,” har Kirsten Hammann udtalt. Hun debuterede i 1992 med digtsamlingen ”Mellem tænderne”.- . Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix.

Forfatteren Kirsten Hammann vil gerne skrive ærlige bøger. Dog uden at der er tale om autofiktion. Derfor bruger hun sig selv og sit eget liv i skriveprocessen, og hun prøver altid at finde en karakter, som hun kan sluse lidt af sin egen person over i. Det har hun tidligere fortalt i et interview her i avisen.

Søndag fylder Kirsten Hammann 50 år, og forfatteren kan se tilbage på en lang række udgivelser med det særlige Kirsten Hammann'ske udtryk. Allerede ved debuten i 1992 med digtsamlingen ”Mellem tænderne” mente anmelderne, at Kirsten Hamman med sin både rå og elegante stil ikke lignede nogen andre end sig selv.

Hendes personlighed og ærlighed går igen, når hun udtrykker sine holdninger til andet end forfatterskabet, blandt andet livets eksistentielle spørgsmål. I en tidligere debat om, hvorvidt det er en samfundspligt for kvinder at få børn, stejlede hun for eksempel ved påstanden om, at livet uden børn skulle være sjovere end med børn. I stedet satte hun spørgsmålstegn ved livets mening.

”Jamen, er det da meningen, at livet skal være sjovt på den der teenagermåde, hvor man hele livet kan gøre, hvad man vil? Det, der gør mit liv sjovt eller giver det mening, er da, at jeg har en betydning for andre mennesker og især mit barn, som jeg har sat i verden og hjælper med at vokse op. Måske ville jeg have det sjovere uden barn, det kan jeg ikke vide, men for mig giver det utrolig meget mening at have fået et. Nogle siger, at livets mening er liv. Og måske er den i virkeligheden ikke længere. Selvom vi i forhold til andre arter har ånd, intelligens og kultur, så er meningen med vores liv måske kun at skabe mere liv,” sagde hun i den forbindelse til Kristeligt Dagblad.

Kirsten Hammann blev født i 1965 i Risskov ved Aarhus. Begge hendes forældre var døbt i den katolske kirke, men barndomshjemmet var ikke som sådan præget af religiøsitet. Det var kun Kirsten Hammanns bedsteforældre, der gik i kirke hver søndag.

I 1984 blev hun student fra Risskov Amtsgymnasium, og fem år senere begyndte hun på Forfatterskolen, hvorfra hun dimitterede i 1991. Året efter udkom hendes første digtsamling, og herefter gik det slag i slag for forfatterinden. I 1993 udgav hun romanen ”Vera Winkelvir”, fire år senere romanen ”Bannister” og året efter børnebogen ”Chokolade-eskapaden”. Siden årtusindskiftet har Kirsten Hammann udgivet yderligere fem bøger: ”Bruger De ord i kaffen?”, ”Fra smørhullet”, ”En dråbe i havet”, ”Se på mig” og senest ”Alene hjemme” fra i år.

Hun har blandt andet modtaget Danske Banks litteraturpris 2008 for ”En dråbe i havet” og været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i både 1998 og 2005. Flere af hendes bøger er desuden oversat til andre sprog.

Trods et aktivt og anerkendt forfatterskab har Kirsten Hammann tidligere kæmpet med dårlig samvittighed over ”kun” at være forfatter. Den tankegang har hun dog siden sluppet, og hun har fået en større forståelse for, at kunst og kultur i et samfund er lige så vigtigt som så meget andet.

Kirsten Hamman bor i København med sin søn.