Prøv avisen

En begejstret baptist

-- Vi vil gerne åbne Baptistkirken endnu mere mod andre kirker, siger baptisternes nye formand Mogens Andersen. -- Foto: Privatfoto.

62-årige Mogens Andersen er ny formand for de danske baptister. Han er nem at begejstre, og det er lige, hvad der er brug for nu

Sidste sommer rejste en ung mand sig op på baptisternes Missionsstævne i Mariager og sagde, at hvis der nogensinde skulle ske noget for baptisterne i Danmark, skulle der ske et jordskælv. Det kom allerede i november, da hele landsledelsen kollektivt smed håndklædet i ringen og meldte, at den trak sig denne sommer. Baptistkirken i Danmark var rystet.

For mens der måske før var stilstand, var der nu turbulens. Lederløs, som baptistkirken pludselig var i udsigt til at blive, blev det store spørgsmål hurtigt, hvor de danske baptister egentlig var på vej hen. Nogle begyndte at tvivle på, om baptistkirken overhovedet havde et projekt, mens andre så det som en mulighed for at genfinde begejstringen for at være baptist. Der blev i en fart sat en række regionale arbejdsgrupper i gang for at nytænke baptisternes rolle i det danske kirkelandskab. Og til sidst satte 10 mennesker sig sammen i et fremtidsudvalg for at finde fælles fodslag. Resultatet blev tre nye slagord, der nu skulle sammenkoge det baptistiske DNA: "Samtale, udrustning og efterfølgelse".

Odenseanske Mogens Andersen var en af de mest aktive i det arbejde, og da baptisterne for nylig igen var samlet til stævne, blev han valgt til ny formand.

– Missionsstævnet viste, at begejstringen er tilbage i Baptistkirken. Tidligere har alle store beslutninger skulle godkendes af vores missionskomite på 50 personer. Men vi har oplevet en bemærkelsesværdig konsensus. Og alle fremtidsvalgets forslag er blevet godkendt med få og små justeringer, så nu gælder det om at få vores 51 lokale kirker til at blomstre, siger Mogens Andersen, der selv er udlært maskinarbejder, men siden har videreuddannet sig i ledelse og rationalisering.

Mogens Andersen har haft flere lederstillinger – senest som lokalchef for Kristeligt Fagbevægelse Krifa i Odense. Og i en årrække har han været menighedsrådsformand for Baptistkirken i Odense.

– Han er den bedste menighedsrådsformand, jeg nogensinde har haft, siger baptistpræst Bjarne Willer, der ikke er i tvivl om, at baptisterne har valgt den rigtige mand som landsformand:

– Mogens er lidt af en apostel. For han er fuld af tro. Stilstand ligger fjernt fra ham, så han skal nok få tingene fra hånden. Han er ikke bange for at gå nye veje. For han er nem at begejstre, vis og lydhør. Og det er lige, hvad vi har brug for.

Selv mener Mogens Andersen, at Baptistkirken har styret udenom krisen i denne omgang, selvom baptisternes budgetter stadig skal styres stramt. Og den krise, der er blevet hvisket om ved kirkekaffen i årets løb, kan heller ikke ses i statistikkerne. Medlemstallet er faktisk gået frem de seneste år. Det skyldes især tilstrømninger af medlemmer med anden etnisk baggrund. Op mod hver anden, der møder op til gudstjeneste i den danske baptistkirke kommer fra et andet land. Og Mogens Andersen har selv haft en slovensk familie boende, inden de fandt en lejlighed.

– De er simpelthen blevet nogle af vores allerbedste venner, og min egen kirke i Odense rummer 13 forskellige sprog. Det er en kæmpe berigelse. For vores nydanske venner kommer og smitter os med en helt ny begejstring, og det er også en spændende udfordring at åbne kirken endnu mere. For Røde Kors fortæller, at de ser den allerbedste integration, når nydanskere kommer i en dansk kirke, siger Mogens Andersen, der i det hele taget gerne vil bygge bro mellem mennesker som formand for baptistkirken.

– Samtale er det første ord vi vil tage fat på. Vi vil tale mere sammen på landsplan i baptistkirken, og vi vil også gerne åbne Baptistkirken endnu mere mod andre kirker. For baptistkirken befinder sig lige i midten af det kirkelige landskab, og vi kan og vil samarbejde med både frikirker og folkekirker.

kirke@kristeligt-dagblad.dk