En forfatter med grund under det, han skriver

Redaktør og teolog Jakob Brønnum fylder 60 år i morgen og kan samtidig fejre, at hans forfatterskab er nået godt op over 30 titler

Forfatter, teolog og redaktør Jakob Brønnum er ud af en præsteslægt og blev ordineret som præst i Vestervig i november 2007, hvorefter han havde et 10 procents præsteembede på Mors i et år. Hans primære identitet og virke er dog som redaktør og forfatter til indtil videre 34 bøger. –
Forfatter, teolog og redaktør Jakob Brønnum er ud af en præsteslægt og blev ordineret som præst i Vestervig i november 2007, hvorefter han havde et 10 procents præsteembede på Mors i et år. Hans primære identitet og virke er dog som redaktør og forfatter til indtil videre 34 bøger. – . Foto: Jens Welding Øllgaard.

Da Jakob Brønnum i begyndelsen af 1980’erne arbejdede som freelanceskribent og blandt andet skrev for Frederiksberg Bladet, stødte han i nogle omgange på forfatteren Dan Turèll og talte med ham om litteratur og liv. Dan Turèll gav ham det råd som forfatter at søge en fast grund at skrive på for at få mere grund under det, man skriver. Den fornemmelse har Jakob Brønnum nu, hvor han fylder 60 år og har et stort forfatterskab bag sig.

Jakob Brønnum drømte allerede som barn om at blive forfatter, og som 11-årig skrev han sine første digte. Som 24-årig debuterede han i tidsskriftet Hvedekorn, og siden har han udgivet et væld af tekster og over 30 bøger. Hans bøger handler om eksistentielle temaer og rummer blandt andet analyser af rockpoesi, bibelske genfortællinger og haikudigte. Centralt står en modernistisk lyrik med fem stort anlagte digtsamlinger, hver på 200-350 sider.

Teologens formidlingstrang og det kontante livtag med evangeliet har en klar forbindelse til hans familiehistorie, erkender han. Hans farfar var Sudanmissionens første missionær i Nigeria, mens hans morfar var medlem af den tyske rigsdag i Berlin for socialdemokratiet, da Hitler kom til magten, og han og mormoren, som var jøde, måtte flygte i 1933. De kom til Danmark og senere videre til Sverige, medbringende en stærk kulturradikal identitet, som også præger Jakob Brønnum, sammen med det, han kalder ”et mere dynamisk syn på evangeliet i teori og praksis” end det, der prægede det borgerlige opvækstmiljø, han stammer fra på Frederiksberg i København.

Jakob Brønnum tog den humanistiske basisuddannelse på RUC, hvor han fik erfaring med strukturel læsning, en metode, der endnu ikke havde vundet indpas på teologistudiet i Aarhus, hvor han begyndte i 1986. Den strukturelle læsning kom dog – blandt andet på foranledning af Brønnum som studenterrepræsentant – ind i studieordningen for faget Ny Testamente. I en årrække efter teologistudiet ernærede Brønnum sig som skribent på Aarhus Stiftstidende og bogbranchens fagblad, Bogmarkedet, ligesom han har skrevet tv-anmeldelser for Kristeligt Dagblad 2000-2003.

Siden 1997 har han været redaktør af det teologiske og fagpolitiske ugeskrift Præsteforeningens blad, og sideløbende har han skrevet bøger med teologiske emner, blandt andet ”Kristus som antihelt” (2013) og ”Argumenter mod døden” (2015).

Jakob Brønnum har haft en række poster i Dansk Forfatterforening, blandt andet som medlem af foreningens bestyrelse, han har været forfatternes repræsentant i Biblioteksafgiftsnævnet under Kulturministeriet (1996-2002), og han har i de senere år markeret sig som kritiker af de mange bibliotekslukninger i mindre byer, som han ser som en del af en generel tendens til, at politikerne har udsultet det offentlige rum kulturelt, ”så det har mistet sin mulighed for nuanceret, menneskeligt nærværende, musisk, åbenhjertig og vedkommende offentlig samtale”, som han formulerede det i en kronik her i avisen.

Siden 2008 har Jakob Brønnum boet i Örebro i Sverige, hvor hans færøske hustru, Rúna í Baianstovu, er lektor ved socionomuddannelsen på universitetet. Han har en teenagedatter i Örebro og en voksen søn i København og pendler ugentligt mellem de to byer. Han nyder de fem timers skrivetid, som togturen tur-retur giver, og timerne ved computeren har de senere år – udover en række bogudgivelser – resulteret i artikler til internettidsskriftet POV – Point of View International, som han er en litteraturredaktør på.

I torsdags blev hans fødselsdag markeret på forlaget Eksistensen med en fejring af forfatterskabet, hvor Jakob Brønnum fortalte om sit nyligt udgivne rockessay ”Bowie – rockmusikeren som eksistensdigter”. Han har to nye udgivelser på vej, et essay med titlen ”Gensyn med den store fortælling”, der sætter spørgsmålstegn ved den udbredte forestilling om, at de store fortællinger ikke længere har nogen gyldighed, og en digtsamling med titlen ”Virkeligheden 2.0”.