En ganske radikal trommeslager

Valget stod mellem livet som trommeslager eller økonomistudiet. Sidstnævnte vandt og førte Morten Helveg Petersen ind i politik for Det Radikale Venstre. I morgen fylder han 50 år, og trommerne har han stadig

 Morten Helveg Petersen er i sin familie den tredje generation af politikere i Det Radikale Venstre. Hans hjerte banker for EU, men han banker også på trommerne, når han skal koble af. –
Morten Helveg Petersen er i sin familie den tredje generation af politikere i Det Radikale Venstre. Hans hjerte banker for EU, men han banker også på trommerne, når han skal koble af. – . Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

Hans farfar, Kristen Helveg Petersen, var politiker i Det Radikale Venstre. Hans far, Niels Helveg Petersen var politiker i Det Radikale Venstre. Det virker måske ikke overraskende, at Morten Helveg Petersen endte med at være politiker i Det Radikale Venstre, men faktisk var det lige ved, at han havde valgt et liv som trommeslager i stedet. I morgen fylder den tredje Helveg Petersen 50 år.

Politik var et naturligt samtaleemne ved middagsbordet i hans barndomshjem, og særligt da hans farfar levede.

”Vi diskuterede, så det fløjtede. Min farfar startede altid med at kyle bål og brand på enhver diskussion, og så kørte det derfra,” fortæller Morten Helveg Petersen, hvis to år yngre bror, Rasmus Helveg Petersen, også har været radikalt folketingsmedlem.

Fra barnsben oplevede Morten Helveg Petersen politik som noget sjovt og spændende, men det var alligevel en mundfuld, da han i tredje klasse skiftede fra folkeskolen på Frederiksberg til Europaskolen i Bruxelles, da hans far blev kabinetschef hos den danske EF-kommissær Finn Gundelach. Det var svært at begå sig i skolegården, når man ikke kunne et kvæk engelsk eller andre sprog end dansk, men han kom hurtigt efter det, og da familien tre år senere vendte tilbage til Frederiksberg, talte den unge Morten så godt som flydende engelsk.

Efter at han havde færdiggjort sin studentereksamen fra Falkonergaardens Gymnasium i 1985, stod han over for et svært valg: trommerne eller økonomistudiet.

”Jeg brugte meget tid på at spille trommer og gik meget op i det, men jeg valgte økonomi, fordi jeg også have appetit på det og var optaget af politik og samfund,” fortæller han.

Han blev cand.polit. fra Københavns Universitet syv år senere, og efter fem år i Dansk Industri kunne han for alvor mærke, at appetitten efter politik voksede. Derfor stillede han op for Det Radikale Venstre ved folketingsvalget i 1998 og blev valgt ind. Det blev til 11 år på Christiansborg med ordførerskaber inden for finans, forsvar, sikkerhed og it, inden han indtog direktørposten i brancheorganisationen Foreningen af Danske Interaktive Medier, senere Danske Medier.

”Det var en øjenåbner for mig. Jeg oplevede, at det, jeg brugte tid på, var regulering, der kom fra Europa-Parlamentet. Det gik op for mig, at det var i Europa-Parlamentet, det hele foregik, ikke på Christiansborg,” fortæller han.

Efter fem år i direktørstolen drog Morten Helveg Petersen mod Bruxelles i 2014 som medlem af Europa-Parlamentet for Det Radikale Venstre og Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa. Efter eget udsagn bor han delvis i en kuffert med fire dage om ugen i enten Bruxelles eller Strasbourg og resten af tiden i København, hvor han bor med sin kone og deres fire sammenbragte børn.

Hans fødselsdag kommer til at gå med at høre kommissionsformand Jean-Claude Juncker holde sin årlige tale om Unionens tilstand, hvorefter han skal med et fly mod København for at fejre dagen med sin kone. Af sine børn har han ønsket sig fotografier af dem. Han har ikke ønsket sig noget af sin kone.

”Men jeg tror, hun har en overraskelse i ærmet,” siger han.

Selvom økonomistudiet sejrede, har Morten Helveg Petersen aldrig helt forladt sin musikalske karriere. Sammen med politisk kommentator Peter Mogensen har han Helveg/Mogensen-band, hvor han udlever ungdomsdrømmen som trommeslager.J