En kærlighed til fortællinger, frihed og familie

For Jens Andersen er andre menneskers historier, nære relationer og det at være fri vigtige ingredienser i det gode liv. I morgen fylder forfatteren, der blandt andet har skrevet Astrid Lindgrens biografi, 60 år

Forfatter Jens Andersen føler sig meget lykkelig og privilegeret, når han står tidligt op og sætter sig til at skrive. -
Forfatter Jens Andersen føler sig meget lykkelig og privilegeret, når han står tidligt op og sætter sig til at skrive. - . Foto: Simon Skipper/Scanpix.

”Denne dag, et liv”.

Sådan definerede Astrid Lindgren det gode liv. Man skal leve hver dag, som var det den eneste, mente den svenske forfatter.

Ordsproget har forfatter Jens Andersen taget til sig. På flere måder. Det er et af de sundhedsråd, han følger, fortalte han sidste år til Kristeligt Dagblad. Og så er det titlen på den anmelderroste biografi om Astrid Lindgren, han også udgav i fjor.

I morgen fylder Jens Andersen 60 år, og kærligheden til gode forfattere rækker længere end til Pippis mor. Også H.C. Andersen, Tove Ditlevsen, Tom Kristensen, Ole Lund Kirkegaard og Thit Jensen har været i hans hænder og er blevet til fortællinger om levede liv. For Jens Andersen brænder for at berette om interessante mennesker. I så høj grad, at han i 2013 forlod stillingen som litteraturredaktør på Berlingske for at hellige sig forfatterskabet på fuld tid.

Det var en beslutning, der for Jens Andersen er lig med den gode tilværelse. Nu kunne han føle sig fri og selv råde over sin arbejdstid, har han sagt.

Men også de menneskelige relationer - hans familie især - betyder meget for forfatteren. Og så er naturen det sted, han bedst slapper af. ”Det rummer et sceneri, en rytme og tidsregning, som er afstressende og ofte uendelig smukt. I byen spørger man ofte sig selv, hvad meningen med det hele er. Det gør man aldrig i naturen, her er man bare, og det er vildt afslappende,” har han udtalt.

Der har ellers altid været fart på Jens Andersen. Han blev født i Glostrup, voksede op i Hvidovre og Bagsværd og blev student i 1975 fra Gladsaxe Gymnasium. I 1988 blev han cand.phil. i dansk, seks år senere ph.d. i nordisk litteratur fra Københavns Universitet. Og så har han også studeret spansk og idræt, ligesom han er tidligere fodboldspiller og -træner i klubberne AB, HIK og B93.

Fodboldkarrieren har gjort det til en naturlig ting for Jens Andersen at holde sig i bevægelse. Han cykler, dyrker sommetider yoga og tror på, ”at krop og sjæl er uadskillelige størrelser, der kræver opsyn og pleje”, har han sagt til Kristeligt Dagblad.

Glæden ved bøger har han ligeså gjort sit for at holde ved lige. Allerede som danskstuderende blev han fra 1984 litteraturkritiker hos en række danske aviser. Først ved Kristeligt Dagblad, dernæst ved Politiken fra 1988 til 1989 og så hos Weekendavisen fra året efter og frem til 1995. Herefter kom han til Berlingske som litteraturredaktør, hvor han var indtil 2000 - og igen fra 2005 til 2013.

Sideløbende har Jens Andersen arbejdet som foredragsholder og udgivet flere bøger, primært biografier. Forfatteren Thit Jensen var den første, hvis liv han portrætterede i ”Thit - den sidste valkyrie” fra 1990, og siden har han skrevet blandt andet bøger om store forfattere, fodboldspilleren Frank Arnesen og dronning Margrethe den 2. fulgt trop.

Han har modtaget flere priser for sit forfatterskab, herunder Georg Brandes-prisen i 1990 og Weekend-avisens Litteraturpris i 2004 for biografien om H.C. Andersen. Den 26. november bliver han tildelt Den faglitterære pris fra Statens Kunstfond og Dansk Forfatterforening.

Jens Andersen bor i Hellerup nord for København med sin hustru, Jette Glargaard. Parret har sammen tre børn.