Han gjorde litteraturen levende for midtjyske gymnasieelever

Steen Fiil Christensen, som i 36 år var lærer på Tørring Gymnasium, oversatte bøger, åbnede biograf, importerede vin og påvirkede en generation af gymnasieelever. Nu er han død, 68 år

Steen Fiil Christensen var passioneret interesseret i litteratur, rejser, vin, gastronomi – og biler. Han var en af de første i Danmark til at anskaffe sig en eldrevet Tesla-bil. –
Steen Fiil Christensen var passioneret interesseret i litteratur, rejser, vin, gastronomi – og biler. Han var en af de første i Danmark til at anskaffe sig en eldrevet Tesla-bil. – . Foto: Olav Skaaning Andersen.

Der er lærere, der vender bunken og begynder forfra, når et nyt kuld elever indfinder sig i klasselokalet. Og der er lærere, der, for både deres egen og elevernes skyld, bestandig fornyer sig. Steen Fiil Christensen hørte afgjort til den sidste kategori.

Han underviste som lektor i engelsk og dansk på Tørring Gymnasium, nordvest for Vejle, i 36 år, og hvert eneste år præsenterede han sine elever for noget nyt. Han var bestandig på jagt efter ny inspiration og var bærer af en særlig ildhu og entusiasme, der ramte hans elever. Samtidig stillede han store krav og gik aldrig af vejen for en god diskussion med eleverne.

En af dem, Olav Skaaning Andersen, der i dag er forlagsdirektør, skrev forleden i Morgenavisen Jyllands-Posten mindeord om sin gamle lærer:

”Steen var på samme tid moderne og dannet, streng og flegmatisk. Han var en enorm inspiration for mange af os, der bare hungrede efter viden og oplevelser.” Og videre: Han inspirerede ”alle os fra Hjortsvang, Aale, Give, Thyregod, Brædstrup, Nørre Snede, Hampen, Jelling og omliggende bygder og åbnede vores øjne og sind for en helt ny verden, som vi kunne fornemme faktisk betød noget for ham. Det var ikke bare et job at være lærer, det var en metier”.

Steen Fiil Christensen var et menneske, der brugte sit liv fuldt ud. Hver morgen klokken fem stod han op og satte sig til at oversætte litteratur fra engelsk til dansk, inden han tog sin eldrevne Tesla-bil og kørte fra hjemmet i Aarhus’ øgadekvarter til gymnasiet i Tørring. Oversættelserne var til det lokale forlag Klim, og bøgerne kunne være både skønlitterære, pædagogiske og musikbiografiske. Her lå hans interesser, men ud over at orientere sig i ny udenlandsk litteratur lå der bag oversættelserne også en lyst og en evne til at beskæftige sig kreativt med sprog. Han elskede både det engelske og det danske sprog af hele sit hjerte.

I sine unge dage havde han plukket druer i Frankrig og derved grundlagt en interesse for vin, der aldrig siden fortog sig. Han importerede selv vin, som han solgte fra sin butik Den Blå Port i Sjællandsgade i Aarhus. Når han havde fri, rejste han, gerne sammen med sin hustru, som er rektor på Marselisborg Gymnasium, Kirsten Skov, til alle dele af verden. Overalt opsøgte han den gode vin, den gode mad og den gode kaffe.

Steen Fiil Christensen blev født i Aarhus. Han voksede op sammen med en yngre bror i et hjem, hvor faderen var isenkræmmer og moderen sekretær. Han gik på Katrinebjergskolen i det nordlige Aarhus, og blev student fra Aarhus Statsgymnasium. Han uddannede sig til cand. mag. i engelsk og dansk på Aarhus Universitet, og herfra gik det direkte til gymnasiet i Tørring, der dengang kun var tre år. Ved sin pensionering den 1. marts i år var han, sammen med en anden lærer, den, der havde været på gymnasiet længst. De første år i Tørring var på mange måder en pionertid, og et af Steen Fiil Christensens tiltag var, sammen med nogle kolleger, at købe en nedlagt biograf i byen. Repertoiret var god, klassisk filmkunst.

Han havde lagt mange planer for sit pensionistliv, men desværre blev den tid alt for kort. En kræftsygdom, som han år tilbage var blevet kureret for, brød op igen, og han døde den 5. september. Steen Fiil Christensen efterlader sig, foruden sin hustru, deres to sønner på 17 og 19 år og to voksne døtre og tre børnebørn fra sit første ægteskab.