En kunstner med mange talenter

Ove Verner Hansen er den eneste, som har medvirket i både de danske og norske filmindspilninger af Olsen Banden. I morgen fylder manden, der blandt andet kan kalde sig skuespiller, kongelig operasanger og tv-kok, 80 år

Ove Verner Hansen har solgt sin sidste båd, men nærheden til vandet har han og hustruen Birthe, der bor i en lejlighed i Helsingør med udsigt over Øresund. –
Ove Verner Hansen har solgt sin sidste båd, men nærheden til vandet har han og hustruen Birthe, der bor i en lejlighed i Helsingør med udsigt over Øresund. – Foto: Lars Krabbe/Polfoto.

Ove Verner Hansen er det, man med et moderne ord, kan kalde et multitalent. Det har ansporet ham til at prøve mange ting af i sit nu 80-årige liv. Det er vel de færreste, der kan kalde sig både kontormedhjælper, skovhugger, operasanger, folkekær skuespiller, værtshusholder og kogebogsforfatter. Men det kan Ove Verner Hansen og dertil kommer endda et par titler mere, eksempelvis sømand, falckredder og maler.

LÆS OGSÅ: Værsgo at sidde ned på kvalitet

Han blev for alvor landskendt i rollen som den store, stærke skurk Bøffen i Olsen Banden-filmene. Det var ham, der gang på gang med ufine metoder forpurrede Egon Olsens listige planer om at slippe væk fra politiet og af sted med millionerne.

Det var dog ikke skuespillet, der først trak i Ove Verner Hansen, da han skulle vælge retning i livet. Han er født, opvokset og bor stadig i Helsingør, og det var også her, han efter skolegangen tog en kontoruddannelse. Det viste sig at være for stillesiddende, så den unge Ove Verner Hansen valgte en tid at stikke til søs og arbejde som sømand og senere også minearbejder, falckredder og skovhugger.

Om han sang til arbejdet, melder historien ikke noget om, men det er en kendsgerning, at han var i besiddelse af en særdeles klang- og kraftfuld basstemme. Hans far, der havde en snedkerforretning, var også kirkesanger i Helsingør Domkirke, og han fik sønnen med i koret. Det ansporede Ove Verner Hansen til at begyndte at studere sang ved Christian Riis og Stefan Islandi, og han gik også en tid på Det Kongelige Teaters Operaskole. I 1958 blev han en del af DRs Radiokor, og to år senere blev han medlem af Det Kongelige Teaters operakor.

Som operasolist debuterede han i 1964 på Det Kongelige Teater i rollen som Osmin i Mozarts Bortførelsen fra Seraillet og kunne derefter kalde sig kongelig operasanger.

I mange år var han teatrets føren­de, komiske bas, såkaldt buffobas. Mange vil huske ham i blandt andet rollen som Leporello i Don Juan og Rendgarn i Benjamin Brittens En Skærsommernatsdrøm. Han har også udgivet plader med salmer, viser og arbejdersange.

Senere fulgte en filmskuespillerkarriere, der først og fremmest kom til at handle om Olsen Banden. Instruktøren Erik Balling havde øje for den store mands komiske talent, og Ole Verner Hansen kom til at medvirke i 11 Olsen Banden-film i Danmark og Norge. Når han også kunne spille Bøffen i de norske udgaver, handlede det om, at Erik Balling havde gjort bøffen stum lidt af et paradoks, når man tænker på Ove Verner Hansens vældige stemmepragt. Op gennem 1970erne og begyndelsen af 1980erne havde Ove Verner Hansen også roller i tv-serierne Huset på Christianshavn, Livsens Ondskab, En by i provinsen og Anthonsen.

Det meste af sit liv har Ove Verner Hansen dyrket tre altoverskyggende fritidsinteresser: sejlsport, billedkunst og mad. Han fik sin første båd i konfirmationsgave og solgte den sidste, da han blev 70 år. Der var efterhånden blevet for meget arbejde med sådan en træbåd, der skal klargøres hvert forår og vedligeholdes gennem sæsonen.

Når man står på havnen og sliber, er man meget alene, men når man skal ud at sejle, har man pludselig en masse venner, siger den nu 80-årige, der altså ikke længere kan kalde sig sømand.

De andre to interesser dyrker han derimod stadig intenst. Han maler jævnligt og nyder stadig meget at lave mad. Det er eksempelvis ham selv, der står for frokosten, når den nærmeste familie skal fejre hans runde dag i morgen. Sin glæde ved og viden om mad har han desuden formidlet i seks opskriftsbøger, og han fungerede i en periode som tv-kok.

Ove Verner Hansen er gift med Birthe Hansen, parret har to børn og tre børnebørn. De bor i en lejlighed i Helsingør med udsigt over Øresund.