En Lilleør med hang til Harboøre

Provst emeritus Niels Carl Lilleør fylder 80 år i morgen. Efter nogle år med skepsis har han som præstevikar fundet respekt for folkekirken igen

Niels Carl Lilleør var enten elsket eller frygtet af sine præster, da han var provst i Nyborg Provsti fra 1980 til 2000. - Privatfoto.
Niels Carl Lilleør var enten elsket eller frygtet af sine præster, da han var provst i Nyborg Provsti fra 1980 til 2000. - Privatfoto.

Da Christian Langballe, som i dag er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, var meget ung og var med på den teologiske bevægelse Tidehvervs sommermøder, satte provst emeritus Niels Carl Lilleør de unge til at sælge øl.

”Og sommetider snød han os for nogle af pengene,” fortæller Christian Langballe med en latter.

Provst emeritus Niels Carl Lilleør har kun tre gange i sit liv sprunget Tidehvervs sommermøde over. Den ene gang var i 1969, hvor han var udsendt som feltpræst på Cypern. Og i de seneste to år har han heller ikke været med, blandt andet på grund af sygdom.

I morgen fylder han 80 år.

Niels Carl Lilleør, som påpeger, at han nu har været ude af provstevagten i 15 år, blev landskendt som tidehversk, polemisk og firkantet debattør, da han gennem 20 år var provst i Nyborg fra 1980 til 2000.

Under hans provstedømme var præsterne enten vilde med ham eller bange for ham, har en tidligere kollega formuleret det.

En af de kvindelige præster, der har ”tjent” med ham, var dog begejstret for samarbejdet.

”Man kan sagtens opfatte Niels Carl Lilleør som grov og skrap. Men han er faktisk et meget musisk menneske med en fantastisk humor, og generøs er han også.”

Hun har dog også hørt om præster, der var bange for hans bøse facon.

Fødselaren har sine rødder ved Vestkysten, nærmere bestemt Harboøre, og selvom han selv mener, at han har sit stridbare sind og den barske humor fra oldefaderen, Niels Liløre (navnet udviklede sig med tiden til Lilleør), så spiller det nok også ind, at han har været en del af Tidehverv.

Liløre var redningsformand på den flåde, som forliste i 1897, hvor 12 redningsfolk druknede. Og hovedstadspressen flokkedes til begravelsen af de 12 mænd, blandt andre to af Liløres sønner. Pressen kom for at høre ”den sorte præst” Carl Moe fordømme dem af de druknede redningsmænd, der ikke var missionske.

Niels Carl Lilleør er meget optaget fiskerslægten. Han kan stort set hele Harboøres historie, inklusive forlis. Familien Lilleør har haft sommerhus ved Harboøre, men det blev solgt for nogle år siden.

Præst og tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Søren Krarup hører også med i vennekredsen.

”Jeg mødte ham første gang i Studenterkredsen, og for mig har Niels Carl været en ualmindelig gæv fyr hele livet,” siger han.

Niels Carl Lilleør har efter pensioneringen i 2000 i 10 år vikarieret flere gange for kolleger, men gør det ikke længere.

”Og dér genvandt jeg min respekt for folkekirken. Både kirkesangere, organister og gravere var fantastisk præcise og venlige, og det kan folkekirken godt være stolt af.

Jeg fejler ikke en brik, men når man kravler over de 80, så kommer der jo nogle skavanker. Og jeg skal ikke rejse mig for hurtigt, så bliver jeg svimmel,” siger han.

Et andet menneske tæt på fødselaren fortæller, at Niels Carl Lilleør var nærmest identisk med sit arbejde, både som præst og provst, og også at han var en meget dygtig og afholdt provst.

”Men som den gode tidehvervsmand, han var, hverken ville eller gad han at være med længere i forbindelse med den digitale kirkebog. Det var, som om han trak stikket ud.”

Niels Carl Lilleør er gift med Mette, og sammen har de en voksen datter, Anne Marie, og tre børnebørn.