En lovende karriere i kikkerten

Pianisten Tanja Zapolski er født i Ukraine i 1980 og kom til Danmark som 12-årig. I morgen debuterer hun i Den Sorte Diamant i København

Ved debutkoncerten i morgen spiller Tanja Zapolski blandt andre værker af sin far, Alexander Zapolski. –
Ved debutkoncerten i morgen spiller Tanja Zapolski blandt andre værker af sin far, Alexander Zapolski. – Foto: Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Pianisten Tanja Zapolski er en spinkel pige med en glad og gnistrende udstråling. I morgen debuterer hun som pianist i Dronningesalen i Den Sorte Diamant i København, men hun har allerede optrådt ved flygelet i mange forskellige sammenhænge, senest da hun spillede musik af Mozart sammen med Radiounderholdningsorkestret.

Tanja Zapolski er født i Ukraine i 1980 og begyndte at modtage klaverundervisning som syvårig. Allerede efter et års klaverspil optrådte hun som solist i Haydns klaverkoncert. Da hun var 12 år vandt hendes far, Alexander Zapolski, en plads som violinist i DR Radiosymfoniorkestret. Kort efter flyttede hun sammen med sin mor og sin bror med til København. Det nye liv i Danmark var på mange måder en lettelse for familien Zapolski, for det var hårde tider i Ukraine på den tid. Folk og især musikere knoklede fra morgen til aften og fik alligevel ikke deres løn. Maden var knap, og livsvilkårene svære. Alligevel var der også mange gode ting ved livet i Ukraine, blandt andet gode musikuddannelser. Tanja Zapolski er glad for, at hun begyndte sit unge musikerliv derovre, hvor hun gik på den musikskole, hvor moderen også underviste i hørelære.

I København begyndte Tanja i 6. klasse i en dansk folkeskole, men det tog et par år, før hun rigtig havde lært dansk:

Jeg vidste ikke engang, hvad hej betød i begyndelsen, så jeg måtte bruge kropssprog og kaste mig ud i at tale med folk. De første to år var ret besværlige på den måde, og jeg kom hjem fra skole med sådan et stort hoved, griner Tanja Zapolski og viser med hænderne, hvor stort hendes hoved føltes.

Selvom Tanja Zapolski lærte dansk via naturmetoden, fik hun dog hurtigt gode venner. Hjemme læste hun og moderen ivrigt dansk, så de hurtigt kunne snakke naturligt og lære andre at kende uden sprogbarrierer. Nu taler Tanja Zapolski flydende dansk med en ganske svag russisk accent, og hun stortrives med at bo i København.

Da Tanja Zapolski kom til Danmark fik hun Anne Øland som klaverlærer, som tog sig meget af sin unge elev. Da Anne Øland i en periode var ude at rejse, overtog Katrine Gislinge undervisningen og i solistklassen har Zapolski gået hos Amalie Malling. Således er musikken blevet det udtryksmiddel, der har dannet bindeleddet mellem livet i Ukraine og i Danmark.

Da hun var færdig med 9. klasse, søgte hun ind på Det kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor hun blev optaget som 15-årig som en af de yngste elever i sin årgang. I sin studietid på konservatoriet har Tanja Zapolski også taget en række fag som psykologi, filosofi og samfundsfag på HF. Og så vandt hun en lang række konkurrencer, blandt andet Steinway-konkurrencen i 1994, 1995, og 1997, Nordisk Talent 1997, og hun fik Victor Borge Prisen i 2004 og Sonningstipendiet.

Tanja Zapolskis debutkoncert finder sted i morgen klokken 20 i Dronningesalen i Det Kongelige Bibliotek. Programmet byder på musik af Rameau, Prokofiev, Jacob Ter Veldhuis, Brahms, Rachmaninov og Alexander Zapolski. Der er gratis adgang.

kultur@kristeligt-dagblad.dk