En mand fuld af paradokser

Direktør for TV/Midt-Vest Ivar Brændgaard spænder over at være uddannet både teolog og efterretningsofficer. Troen har dog altid være en rød tråd, som han nu forlænger som ny formand for Kristeligt Dagblads bestyrelse

Kristeligt Dagblads nye bestyrelsesformand, Ivar Brændgaard, kender både avisen, medieverdenen generelt og det kirkelige liv særdeles indgående. Pressefoto.

Det er et på mange måder sammensat menneske, der nu overtager posten som formand for Kristeligt Dagblads bestyrelse efter Hans Skov Christensens død i november sidste år.

Nogle få eksempler: Den 64-årige Ivar Brændgaard er uddannet teolog, men også efterretningsofficer i forsvaret. Han har bygget en stor tv-station op fra grunden uden at vide det fjerneste om fjernsyn. Og han udlever en stenhård arbejdsmoral, men har flere gange taget måneder fri for at tage rundt i verden i en autocamper med familien.

Denne alsidige og energiske cocktail har ført ham langt omkring. Fra det indremissionske barndomshjem på en gård i Hurup i Thy tog han på Forsvarets Sprogskole, lærte russisk og blev reserveofficer. Præsterne fra hjemegnen havde dog fået ham overbevist om, at præstegerningen var den rigtige vej, så efter den militære afstikker blev han teologistuderende. Snart var han igen dybt involveret i det lokale kirkeliv og blev også en central del af den skyttegravskrig, der opstod efter bruddet mellem Indre Mission og KFUM og KFUK i 1978. Det førte til et brud med Indre Mission, og Ivar Brændgaard blev i stedet formand for KFUM og KFUKs fællesbestyrelse, mens han var forstander på Haslev Udvidede Højskole.

LÆS OGSÅ: Boghandlere hædrer sprogofficer

Kampene sled dog så meget, at han følte det som en befrielse, da han i 1988 noget overraskende forlod formandsposten for at blive direktør for det nystartede TV/Midt-Vest. Her erkendte han blankt, at han intet kendte til at drive en medievirksomhed, men han kendte lokalområdet ud og ind efter de mange rejser mellem missionshuse og forsamlingshuse. Og han vidste, hvad folk var optagede af.

Han havde egentlig ikke troet, at han nogensinde skulle tilbage til Vestjylland og et sindelag, der passede dårligt med hans behov for at ride, mens han sadlede. Men det var en måde at komme ud af den kirkelige ghetto på, har han fortalt, for i stedet at udbrede det kirkelige budskab på en mere bred måde.

Frygten for den nye præstekanal var udtalt, men han blev hurtigt kendt og anerkendt for at lave anderledes fjernsyn, der tog udgangspunkt i egnens kultur på en folkelig måde. Som chef har han ofte fået det skudsmål, at han er en blanding af hyggelig og temperamentsfuld, energisk og afslappet. Men også en mand, man altid ved, hvor man har. Og en mand, hvor troen og de kristne værdier hele tiden er til stede i handlinger og tanke.

I dag er Ivar Brændgaard stadig tv-direktør på 26. år men sideløbende har han haft en lang række skiftende tillidsposter. Blandt andet som bestyrelsesmedlem i Den danske Præsteforening, Landsudvalget for Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse og KFUMs Verdensforbunds Eksekutivkomité. Han har desuden været medlem af repræsentantskabet for Kristeligt Dagblad fra 1985 til 2009, men blev derefter en del af bestyrelsen.

I dag er han medlem af bestyrelsen for Det Danske Bibelselskab og er næstformand i Unitas Rejser. Det er med andre ord en ny formand, der er særdeles bekendt med både avisen, medieverdenen generelt og den kirkelige verden.

Ivar Brændgaard har været gift med ergoterapeut Karin Brændgaard i 33 år. De har fire børn.