En missionær med skarpe holdninger og blødere fremtoning

Frimenighedspræst Jens Lomborg fylder 50 år på fredag. Han er i år blevet kåret som årets teolog for sine konservative indspark i kønsdebatten

Frimenighedspræst i Skjern og Årets teolog, Jens Lomborg, fylder 50 fredag. – Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix.

Fredagens fødselar rejste i 2005 ud i verden for at udbrede Guds ord. I Botswana i det sydlige Afrika tilbragte Jens Lomborg og familien et år. Det blev en tid med nærvær og lange aftener i familiens skød, som i dag ud over hustruen Heidi består af fire piger i alderen 12 til 23 år.

”Herhjemme er vi jo gode til at fylde dagene ud. Men i Afrika slutter dagen med solens nedstigning klokken 18. Der er ingen møder eller noget som helst. Så der var god tid til at læse for pigerne eller kysse konen,” husker Jens Lomborg tilbage på tiden.

Jens Lomborg blev grebet af stemningen, den røde afrikanske jord og det tempo, der er noget ”mere afdæmpet end herhjemme”. Han satte også pris på arbejdet med at udvikle den evangelisk-lutherske kirke, der ikke havde mere end en generation på bagen i landet på det tidspunkt.

Alligevel var det først, da familien vendte tilbage til Vestjylland, hvor Jens Lomborg voksede op som søn af en fisker, at han efter eget udsagn fandt sin rette hylde som missionær. I 2006 blev Jens Lomborg den første præst i en ny frimenighed, der netop var stiftet i Skjern. Præsteembedet i Skjern Bykirke har Jens Lomborg nu bestridt i 13 år, alt imens menigheden er vokset fra 100 til 450 medlemmer. At skulle udbrede kendskabet til en ny menighed har fået ham til at føle sig ”mere brugt som missionær” end i Afrika. Jens Lomborg oplevede nemlig, at det kristne budskab i Jylland blev klarere, når man ikke først skulle overvinde en manglende forståelse for sociale koder og kulturelle skikke, som han måtte på det sydlige kontinent. Sit kristne budskab har Jens Lomborg formidlet både som præst og siden 2017 som formand for Evangelisk Luthersk Netværk, der er et netværk af kirkelige organisationer, som ønsker at fastholde en klassisk forståelse af Bibelen og kirkens bekendelser. Det har han gjort på en sådan måde, at han i april blev kåret af Menighedsfakultetet som årets teolog i 2019. Han fik prisen for sin tilstedeværelse i den offentlige debat, hvor han især har deltaget i debatter om køn og seksualitet.

Den kønsdebat, der fylder meget i offentligheden i disse år, baserer sig på det, Jens Lomborg kalder for ”den radikale kønsideologi”. Han advokerer imod manglen på kritik af tidens opfattelse af, at der ikke længere er noget, der er unormalt eller rigtigt og forkert, når det kommer til køn og seksualitet. Et konservativt synspunkt kalder han det selv, men også en position, som han er bekymret over, at ingen udfylder.

Ifølge Jørgen Jørgensen, der er formand for Menighedsfakultetet, kan man absolut ikke beskylde Jens Lomborg for at flyde med strømmen. Men det er også måden, hvorpå Jens Lomborg stiller sig i opposition, der har været en væsentlig faktor i Menighedsfakultetets kåring.

”Han kritiserede også os, da vi for ganske nylig åbnede op for kvindelige præster. Men man føler sig ikke udstillet. Hans styrke er, at han evner at vise omsorg og respekt for andres holdning, samtidig med at han står fast på sine egne,” mener Jørgen Jørgensen.

I den herskende kønsdebat har Skjern-præsten i Jørgen Jørgensens optik formået at sige mere progressive tendenser imod uden at blive skinger. Han beskriver ham som et charmerende og hyggeligt selskab, selv når man er uenig.

Jens Lomborg har aldrig brændt for at være en del af de meget varme debatter om køn og seksualitet. Men han anser det for vigtigt at pege på det, han ser som trusler mod den sammenhængskraft og det fælles sprog, vi har opbygget i århundreder. Han ved dog godt, at han nok ikke har opbygget en fanskare i den brede befolkning.

Var der andre, der udfyldte den samme position, ville han nok ud over sin familie bruge sin tid på musikken, der er et vigtigt element i Jens Lomborgs fritidsliv. Han er en del af et fem mand stort band med navnet Dylans Gospel revisited. Her står han for rytmeguitar og vokal. Bandet kombinerer to af Jens Lomborgs følgesvende: Bob Dylan og den kristne tro. De spiller nemlig primært sange fra Bob Dylans gospelperiode, hvor ikonet gennemgik en religiøs vækkelse.

Selv skriver Jens Lomborg også sange. Han har i skrivende stund otte salmer i bogen ”Sange og salmer”. I salmeskrivningen kan han ligesom i coverbandet kombinere teologien med sin sans for den gode melodi. Samtidig er salmerne en god måde af udbrede det kristne budskab. Han mener, at deres effekt overstiger de enkelte prædikener, han holder om søndagen. For salmerne kan ofte synges til både bryllupper og begravelser, og de kan synges igen og igen.