En moderne metafysisk H.C. Andersen

Arkitekt og forfatter Louis Jensen fylder 70 i dag og er aktuel med en moderne version af Klods-Hans. Et spirituelt og religiøst rum åbner sig, når den flittige børne- og ungdomsforfatter sætter sig til at skrive

Louis Jensen droppede karrieren som arkitekt til fordel for forfatterskabet. Det var en god ide. I dag fylder han 70. –
Louis Jensen droppede karrieren som arkitekt til fordel for forfatterskabet. Det var en god ide. I dag fylder han 70. –. Foto: Flemming Jeppesen/Fokus.

Vi lever i en brydningstid mellem det globale og det provinsielle, hvor det metafysiske og herunder det religiøse vinder frem blandt forfattere og en af disse er Louis Jensen. Sådan skrev Kristeligt Dagblads litteraturanmelder Liselotte Wiemer i klummen Miraklernes tid er lige begyndt for nogle år siden.

Den prisbelønnede Louis Jensen er en af Danmarks flittigste børne- og ungdomsforfattere gennem tre årtier og har fundet en unik fortællestemme, der er sammenlignet med alle tiders børnebogsmester, H.C. Andersen.

LÆS OGSÅ:
Klods-Hans sejrer igen

Jensen er optaget af ondskaben i denne verden og af det modsatte, ømhed, kærlighed og tilgivelse, der bekæmper disse kræfter. Temaet går igen, og han lægger heller ikke skjul på sine overnaturlige inspirationer, der er vokset med alderen og senest kan opleves i værket Rejsen til Gud fra 2011, som er skrevet til børn og unge, men som alle kan få glæde af ligesom med Andersen.

Louis Jensen kan noget særligt med sit sprog, mener anmelderne, og fablen om drengen, græsstrået, bogfinken, anden og rejsen til Gud er intet mindre end vidunderlig, smuk, underfundig og intens, lød kritikken i denne avis. Her skrev anmelderen desuden følgende om forfatteren: På poetisk vis og med den åbenhed over for det underfulde, man finder overalt i Louis Jensens forfatterskab, formulerer bogen et klart svar på, hvordan Gud ser ud, og hvor man kan finde ham.

Louis Jensen er født i 1943 i Nibe og er søn af en trædrejer. Han uddannede sig til arkitekt med speciale i byplanlægning og havde en lovende karriere som blandt andet byplanlægger i Aarhus Kommune. Han skrev dog allerede og debuterede med digte i Hvedekorn i 1970.

Som romanforfatter slog han igennem i 1986 med børnebogen Krystalnatten fra Gyldendal, hvor det gennemgående tema i hans forfatterskab om ondskab og kærligheden blev slået an. I 1992 gjorde han sig til fuldtidsforfatter, og det er blevet til over 30 titler siden.

Hans bøger er oversat til adskillige sprog og han har modtaget en lang række priser og legater, herunder Statens livsvarige ydelse i 2002. Han skriver både billedbøger, romaner, digte, noveller, skuespil, essay, kortprosa og en enkelt bog om arkitektur, Et hus er et ansigt, og til alle aldersgrupper. Han er nok bedst kendt for Skelettet på hjul, som flere mener slet ikke er for børn. Louis Jensens livsprojekt er i alt 1001 små historier, der løbende udkommer i bøger med hundrede i hver og en sidste med bare én. Indtil videre er han nået cirka halvvejs.

For voksne har han blandt andet skrevet romanen At skrive på hjertets sider, der handler om destruktion og skabelse med udgangspunkt i jødernes lidelseshistorie under Anden Verdenskrig, og i 2009 udkom En historie om seks søstre om forfatterens mors barndom og ungdom.

Det religiøse hos Louis Jensen viser sig ofte som engle, som er overalt i hans bøger. De kommer til ham, mens han skriver, og han ser dem rigtigt, har han fortalt i et interview her i avisen. Hans spirituelle rum er religiøst og farvet af kristendommen, men Louis Jensen er ikke praktiserende. Men måske er det sådan, at min religiøse praksis ganske enkelt er min skrivning, siger han.

Louis Jensen er bosat i Viby, hvor han dyrker sin køkkenhave, skak og kapsejlads. Han er gift med billedkunstneren Elisabeth Wegger, og de har tre børn og dobbelt så mange børnebørn.