En original tænker med modet til at følge sin indre stemme

Litteraturforsker Børge Kristiansen fylder 75 år i morgen og er både herhjemme og i udlandet anerkendt som en af de skarpeste fortolkere af moderne tysk litteratur. Efter en opsigtsvækkende fyring fra Københavns Universitet har han i de senere år boet i selvvalgt ensomhed i München

Under overskriften ”Digtning og sandhed – et liv med tysk ånd” hylder en række forskere i dag dr.phil. Børge Kristiansen med et tværfagligt seminar på Aarhus Universitet. Børge Kristiansen fylder 75 år i morgen og er internationalt anerkendt for sin forskning i moderne tysk litteratur. – Privatfoto.
Under overskriften ”Digtning og sandhed – et liv med tysk ånd” hylder en række forskere i dag dr.phil. Børge Kristiansen med et tværfagligt seminar på Aarhus Universitet. Børge Kristiansen fylder 75 år i morgen og er internationalt anerkendt for sin forskning i moderne tysk litteratur. – Privatfoto. Foto: Picasa.

Allerede som fireårig blev Børge Kristiansen klar over, at han kom til at bryde med det miljø, han voksede op i.

Når familien med bedsteforældre, onkler og tanter var samlet på slægtsgården i Vestjylland, var det en tradition, at alle mændene efter en nærende middag gik over i staldene for at se til besætningen. Men ikke lillebror Børge. Han listede i stedet ind i stuen, hvor kvinderne sad.

I morgen fylder han 75 år, og når han ser tilbage på den røde tråd i sit liv, træder lige præcis billedet af den fireårige dreng fra Spjald ved Ringkøbing op som et af de første eksempler på, at hans liv ikke ville blive helt som de andres.

For det første var han ikke interesseret i landbrug. For det andet valgte han at flytte til København. Og for det tredje ville han læse tysk. Et fag, som ikke ligefrem nød den største anseelse i familien, hvor der var en meget antitysk stemning – efter fem års besættelse og direkte familierelationer til venstremanden Knud Kristensen, der blev statsminister i oktober 1945 og endda ønskede grænsen flyttet ned til Ejderen.

Men Børge Kristiansen var blevet vakt. Af et par dygtige og engagerede tysklærere, der først i folkeskolen og siden på gymnasiet fjernede al tvivl om, hvilket studie han skulle vælge.

Og det var det rigtige valg. For Børge Kristiansen beviste tidligt, at hans forståelse for den tyske ånd, i litteraturen og filosofien, var noget ganske særligt. Som 36-årig blev han dr.phil. på en afhandling om Thomas Manns ’Trolddomsbjerget’ og Schopenhauers metafysik. Og han er i dag internationalt anerkendt for sin forskning og anses for at have leveret ”værktøjskassen” til Thomas Manns forfatterskab, så man ganske enkelt bliver bedre til at læse Mann, hvis man læser Børge Kristiansen først.

Den opfattelse deler Søren Fauth, dr.phil. og professor i tysk ved Aarhus Universitet og selv en af Børge Kristiansens tidligere studerende.

”For mig har han betydet alt. Jeg var selv mønsterbryder og kom fra et hjem uden bøger, men Børges engagement og begejstrede undervisning vakte mig. Børge Kristiansen var til stede med hele sin person, sin lidenskab og sit eksistentielle anliggende. Og han er blevet et åndeligt samlingspunkt for flere generationer af danske germanister,” fortæller Søren Fauth.

Det var også velkendt, at Børge Kristiansen ofte fortsatte de akademiske samtaler med sine studerende i sit private hjem på Frederiksberg. Især med de mandlige studerende.

”Børge har aldrig lagt skjul på, at han er homoseksuel. Der er heller ingen tvivl om, at der i kredsen omkring ham var flest unge mænd. Men det var jo en platonisk kærlighed – for litteraturen og tænkningen. Man kan nærmest sammenligne hans hjem med Platons akademi eller dannelsessalonerne i 1920’ernes Paris,” siger Søren Fauth.

Derfor har Søren Fauth også arrangeret et heldagssseminar om ”Digtning og sandhed” som hyldest til sin gamle læremester. Det foregår på Aarhus Universitet i dag, hvor flere af Børge Kristiansens tidligere studerende deltager.

At det netop foregår i Aarhus er heller ingen tilfældighed. For Børge Kristiansen blev bortvist og fyret fra Københavns Universitet i 2004 efter 36 års ansættelse. Begrundelsen var tre forseelser, hvor han blandt andet blev beskyldt for ikke at have sendt oplysninger om specialestuderende til universitetet på trods af rykkere.

Børge Kristiansens fyringssag trak overskrifter i aviserne og fik de studerende på barrikaderne. Til Berlingske udtalte tidligere professor i litteratur ved Syddansk Universitet Bent Algot Sørensen: ”Han kan virke som en akavet figur, men han er en meget dygtig forsker og underviser. Jeg tror, at nogen på instituttet føler personlig animositet mod ham og vil straffe ham.”

I dag har Børge Kristiansen lagt fyringen bag sig og valgt ikke at være bitter. Han har i de seneste år boet i ”selvvalgt eksil” i München, hvor han stadig skriver bøger og dykker længere ned i de forskellige forfatterskaber – herunder blandt andet Henrik Pontoppidan og Søren Kierkegaard. Han siger selv, at ensomheden er en af fordelene ved den sydtyske adresse, og at ikke mindst Kierkegaards formuleringer appellerer til ham i dag. Især dem, der handler om, at man skal have modet til at træde ud af flokken og finde sig selv.