En rigtig heks

Når Dannie Druehyld i aften skal fejre sankthans, er der egentlig ikke så meget, der adskiller heksens sankthans fra de fleste andre danskeres. Dannie Druehyld har gennem snart tre årtier boet og arbejdet fra sit hus i Rold skov, hvorfra hun har arbejdet og opbygget et ry som Danmarks mest kendte heks

Dannie Druehyld har et temperament, der trods hendes ellers meget blide og venlige væsen en sjælden gang flammer op.–
Dannie Druehyld har et temperament, der trods hendes ellers meget blide og venlige væsen en sjælden gang flammer op.–. Foto: Sisse Stroyer.

Når Dannie Druehyld i aften skal fejre sankthans, er der egentlig ikke så meget, der adskiller heksens sankthans fra de fleste andre danskeres.

Dannie Druehyld fejer stadig sankthans

Aftenen bliver nemlig fejret i festligt lag sammen med hendes venner omkring et stort bål, og deltagerne vil som tusinde andre steder i landet synge viser som Hans Drachmanns Midsommervise. Men noget vil dog mangle. Dannie Druehyld og hendes venner vil næppe brænde en heks af på bålet, som det ellers gøres mange andre steder landet over.

Som Danmarks eneste officielle heks kan hun stadig blive provokeret af, at man i det 21. århundrede ser kvinder som noget farligt og frygtsomt, der skal brændes af. I stedet brænder hun og hendes medhekse, som hun hvert år inviterer til sankthans i sit hjem i Rold Skov, et tema af, som eksempelvis ufred og fattigdom, som det skete sidste år.

Derefter vil de gå ud i skoven og lægge tarotkort og forsøge at komme i kontakt med elver og andre væsener, der af mange danskere sandsynligvis vil blive kategoriseret som overnaturlige.

Danmarks mest kendte heks

Men for Danmarks mest kendte heks er elverne en del af en hverdag, der for en stor del af hendes vedkommende foregår ude i skoven, hvor hun kan komme i nærkontakt med naturen, hvor hun også henter de urter, der hører sig til for en rigtig heks. Og heks er netop en meget præcis beskrivelse af Dannie Druehyld ifølge personer tæt på hende.

På den ene side lever hun netop i kontakt med naturen og det overnaturlige, som mange kvinder i middelalderen, der måtte lade livet i flammerne over hele Europa i kirkens jagt på at komme det onde til livs.

Samtidig har hun også et temperament, der trods hendes ellers meget blide og venlige væsen en sjælden gang flammer op til et niveau, der kan gøre hende til en rigtig heks, som en bekendt beskriver det. Hun beskrives samtidig som meget klog og humoristisk, og det siges om hende, at folk i hendes selskab med garanti aldrig keder sig.

Næstekærlige Dannie Druehyld

Dannie Druehyld beskrives hun som en meget næstekærlig person, der næsten altid ofrer sig selv og sine egne behov for at hjælpe andre. Ifølge en mangeårig bekendt er hendes hjælpsomhed nærmest så omsiggribende, at hun aldrig har tid til sig selv.

Alderen på Danmarks mest kendte heks er ukendt, men det vides dog, at hun efterhånden er blevet mere end 60 år. Hun blev oprindeligt husligt uddannet og arbejdede som herskabstjener, inden hun senere uddannede sig til pædagog og healer.

I dag er hun heks på fuld tid med, men holder også adskillige foredrag rundt om i landet hvert år. Dannie Druehyld har desuden tidligere skrevet Heksens Håndbog, der netop for nylig er udkommet i 4. udgave på forlaget Lindhardt og Ringhof.