En samfundsrevsende historiker

Sven Ove Gade har som avismand gjort en karriere ud af at sætte samfundets spidser og pinger på plads. Som forfatter vender han blikket mod fortidens fremtrædende figurer. Og de synes at fremstå i et mildere lys for den i dag 73-årige tidligere chefredaktør

Som chefredaktør på Ekstra Bladet blev Sven Ove Gade nærmest identisk med bladets slogan "Tør - hvor andre tier". -
Som chefredaktør på Ekstra Bladet blev Sven Ove Gade nærmest identisk med bladets slogan "Tør - hvor andre tier". -. Foto: Polfoto.

Tidligere chefredaktør Sven Ove Gade har revset alt fra toppolitikere til folkekirkepræster i løbet af sin karriere som avismand og forfatter. I sin seneste bog kaster han sig over det journalistiske ikon Henrik Cavling. Og det foregår i noget mere rosende vendinger, end man er forvænt med fra Ekstra Bladets redaktør gennem næsten 20 år.

De af landets folkekirkepræster, der har forsøgt sig udi alternative gudstjenester og nye måder at invitere den moderne dansker i kirke på, mærkede ganske vist ikke noget til en mildere Sven Ove Gade, da han i 2006 debuterede som forfatter med udgivelsen af debatbogen "Tag et brækmiddel - Folkekirken og missionsbefalingen". Hudfletningen af det, Gade kaldte "forkælede præster, som ikke tror på gud", var ikke et mindre maliciøst udfald.

Men med biografierne, først om forgængeren på Ekstra Bladet, Victor Andreasen, senere modstandsmanden Flemming Juncker og nu journalist Henrik Cavling, viser Sven Ove Gade nye takter. De tre mænd fremstår komplekse og langtfra uproblematiske, men ikke desto mindre beundringsværdige i Gades ellers så kompromisløse optik.

Det lå ellers ikke i kortene for landmandssønnen fra Fredericia, at han skulle ende som samfundsrevser og debattør for slet ikke at tale om forfatter. Sven Ove Gade uddannende sig efter en bestået studentereksamen til civiløkonom og gjorde en årrække karriere i industrien, inden han begyndte sit journalistiske virke, først på Politiken og senere på Ekstra Bladet. Her blev han hurtigt medlem af chefredaktionen, og fra 1982 til 2000 var han en respekteret, frygtet og måske endda hadet chefredaktør på den grænsesøgende formiddagsavis.

En avis, der under hans vælde markerede sig med offensiv - og subjektiv - kampagnejournalistik. "Godhedens pris" hed den af kampagnerne, der med sit portræt af indvandringen i Danmark vakte den voldsomste harme blandt dele af befolkningen, mens den samtidig vandt størst genklang hos andre. Sven Ove Gade blev identisk med Ekstra Bladet og med sin egen parole "Tør - hvor andre tier". Det var derfor en lettelse for ikke så få, da han i 2000 meldte sin afgang fra chefredaktørstolen. Og de lettede kan sove trygt, så længe Sven Ove Gade fortsætter sin granskning og portrættering af tidligere tiders personligheder og - for en tid i hvert fald - lader de nulevende være i fred.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk