En samtalekunstner med sans for fællessang

Journalist og forfatter Frode Muldkjær har fået årets N.F.S. Grundtvigs Pris for at lave højskole i sin garage og sætte gang i maratonsang i det nordjyske

”Jeg gør mig umage for, at det bliver en reel samtale. Der er ikke noget politikerhalløj med at samle tre spørgsmål og få et kort standardsvar,” siger Frode Muldkjær.-
”Jeg gør mig umage for, at det bliver en reel samtale. Der er ikke noget politikerhalløj med at samle tre spørgsmål og få et kort standardsvar,” siger Frode Muldkjær.- . Foto: Kurt Bering/Nordjyske Stiftstidende.

Der er ikke garagerock på programmet, når journalist og forfatter Frode Muldkjær indbyder til højskoleaftener i sin garage i Dronninglund i Nordjylland. Der er tværtimod højskolesang, foredrag og fri samtale på menuen hos den 67-årige ”garagebestyrer”.

Højskolesangen går igen ved maratonsang på Dronninglund Kunstcenter på årets længste dag, og ”Sangkraft i Nordkraft” på den korteste dag finder sted på kulturcentret Nordkraft i Aalborg.

Frode Muldkjær har siden september 2013 holdt 14 højskoleaftener i sin garage, hvor der er plads til 35 personer, og det var ham, der første gang i juni 2014 tog initiativ til at lave en nordjysk variant af den årlige maratonsang i Vartov.

Netop i Vartov modtog Frode Muldkjær i fredags N.F.S. Grundtvigs Pris 2015, som han fik ”for sin helt egen måde at gøre det grundtvigske gældende i Nordjylland på, dels gennem sin garagehøjskole, dels gennem sit arbejde for maratonsangen,” som det lød i talen fra Morten Thaysen, sognepræst og medlem af Grundtvigsk Forum, der uddelte prisen.

Garagehøjskolen er ifølge priskomiteen et eksempel på, at man med enkle midler kan skabe ”den samtale, hvor man bliver klogere på, hvad hinanden tænker, og hvor der er tid til det.”

Netop tiden til at tænke og lytte har løbet som en rød tråd gennem Frode Muldkjærs engagement, først som højskolelærer på Try Højskole i Vendsyssel, der som den første i landet satte medier og journalistik på skemaet, siden som radiovært på en række programmer for børn.

Hele vejen igennem har han insisteret på, at hans arbejde som børnejournalist var lige så vigtigt som krigskorrespondenters og nyhedsværters, for det er ifølge Frode Muldkjær afgørende at lytte til børnene i stedet for at bede deres lærere, sagsbehandlere eller andre om at udlægge teksten.

Engagementet i børns forhold begyndte, da han på Journalisthøjskolen i 1975 skrev afgangsopgave om vold mod børn.

Året efter arrangerede han et tribunal om vold mod børn og tog initiativ til foreningen Børns Vilkår, som han var formand for 1977-1983.

Frode Muldkjær var ansat på Nordjyllands Radio 1978-2008, de sidste år som vært på kulturprogrammet Kolorit. Som 60-årig gik han på efterløn og ønskede sig til den runde fødselsdag et kor, han kunne dirigere.

Det blev til 10 mand, som hver fik en højskolesangbog udleveret. De 10 bøger blev starten på Garagehøjskolen, som nu råder over 40 højskolesangbøger. Højskoleaftenerne forløber helt klassisk.

Der er gratis entré, gæsterne får en sangbog og et glas rødvin eller vand efter eget valg. Der bliver sunget, og så indleder Frode Muldkjær med et kvarters oplæg om noget uden for garageporten, som han synes, det er værd at tænke over.

Derefter er der enten foredrag eller koncert - ofte handler foredragene om moderne journalistik eller lokale emner som skifergasboringer - og så er der samtale med Frode Muldkjær som ordstyrer, som han siger.

”Vi synger også altid 3-4 sange fra Højskolesangbogen. Jeg er ikke nogen stor sanger, men brummer gerne med, og så lytter jeg desto mere til teksterne, som jo virkelig har substans og stof til eftertanke,” siger han.

Frode Muldkjær nyder at have tid til eftertanken - og til sin hustru, socialpædagog og kinesiolog Margit Andersson, samt parrets to børn og fire børnebørn.

Han overvejer at bruge en del af de 25.000 kroner, som følger med N.F.S. Grundtvigs Pris, på et ugekursus på for eksempel Rødding eller Grundtvigs Højskole, for ”jeg har været højskolelærer, og nu er jeg garagehøjskolebestyrer, men jeg har endnu ikke været i den privilegerede position som elev,” som han siger.

En andel del af beløbet skal nok lægges til side til at købe et nyt sæt sangbøger til garagen, når 19. udgave af den klassiske blå sangbog udkommer.