En skarp provokatør og nyslået redaktør

Agnete Raahauge har fået teologi, diskussionslyst og skarpe holdninger ind med modermælken, og de evner har hun brugt flittigt lige siden. I dag runder hun 50 år

Den nye overenskomst giver de praktiserende læger 125 millioner kroner i kompensation over to år for stigende udgifter til ansat støttepersonale som blandt andet sygeplejersker. Lægerne havde krævet 200 millioner kroner. --
Den nye overenskomst giver de praktiserende læger 125 millioner kroner i kompensation over to år for stigende udgifter til ansat støttepersonale som blandt andet sygeplejersker. Lægerne havde krævet 200 millioner kroner. --. Foto: .

Hun er ikke bleg for at lægge sig ud med teologer, som hun er uenig med. Det ser man tydeligt ved et kort blik på de utallige debatindlæg og kronikker, som Agnete Raahauge har forfattet igennem de sidste mange år.

Senest var det debatten om vielser af homoseksuelle, som hun blandede sig i. Med klar røst skar hun sig igennem debatten, og hendes indlæg om præsteløftets alvor blev et af de 10 mest læste på kristendom.dk i 2012. I selvsamme debat demonstrerede hun også, at alle står for skud uanset rang. Biskopperne fik nemlig en voldsom kritik for deres deltagelse i udviklingen af et nyt vielsesritual. Her kaldte hun biskopperne for elastiske akrobater, der burde vises frem i landets cirkusser som fløjlsmavede slangemennesker i manegen.

LÆS OGSÅ: En teologisk kapacitet siger farvel

Det er ikke så overraskende, at Agnete Raahauge, hvis pigenavn er Krarup, tør tage bladet for munden. Som datter af sognepræst og tidligere medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti Søren Krarup har hun det ikke fra fremmede. Barndomshjemmet emmede af teologiske diskussioner, og der var altid interessante gæster på besøg. Når den teologisk og politisk engagerede familie var samlet, var der kamp om ordet, så Agnete Raahauge har tidligt lært at tale klart og have styr på sine argumenter.

Egentlig havde hun som barn planer om, at hun skulle vinde en OL-medalje i dressur eller være kunstner, men sådan blev det altså ikke. Ligesom sin far og en stor del af resten af familien valgte hun at søge ind på teologistudiet. Hun blev færdig som kandidat fra Aarhus Universitet i 1992. Nogenlunde samtidig fødte hun tvillinger, og eksamensbeviset fik lov at blive liggende i nogle år. Sammen med sin mand, Anders Raahauge, fik hun to børn mere, som hun gik hjemme og tog sig af.

Sine første erfaringer som præst fik hun i Maglegårds Sogn lige uden for København, hvor hun blev ansat som hjælpepræst. I årene efter havde hun forskellige vikariater i nordsjællandske sogne, hvorefter familien rykkede til Sydals. Her har hun siden 2005 været ansat som sognepræst i Hørup.

Hendes store engagement og viden ud i det teologiske har vundet hende respekt blandt kolleger. Hun er arbejdsom og passer sit sogn samvittighedsfuldt. Og så forlyder det i øvrigt, at hun har sans for det humoristiske og er en dygtig kok. Når hun ikke skriver kronikker eller prædiker, så fylder familiens heste en hel del. Barndommens kærlighed til de firbenede dyr er ikke glemt, og så snart der er et hul i programmet, bruger hun tiden på ryggen af en hest.

Efterhånden er børnene flyttet hjemmefra kun den yngste datter bor stadig hjemme. I fremtiden kommer skribentvirksomheden ikke utænkeligt til at fylde endnu mere, da Agnete Raahauge netop har overtaget sin fars post som redaktør for udgivelsen Tidehverv.