En skarp teolog med folkelig forståelse

Han er til tennis og bjergbestigning. Han er en af sin generations skarpeste teo­loger, og på søndag holder han den første gudstjeneste, hvor kendte forfattere prædiker. Navnet er Rasmus Nøjgaard, sognepræst ved Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København

Rasmus Nøjgaard er en af sin generations skarpeste teologer.
Rasmus Nøjgaard er en af sin generations skarpeste teologer. . Foto: Leif Tuxen.

Han er ikke sådan at sætte i bås. Det ene øjeblik smasher han tennisbolden hårdt ned i underlaget, og det næste sidder han dybt begravet i et tung teologisk tekst. Men anderledes kan det ikke være, når man som 42-årige Rasmus Nøjgaard, sognepræst ved Sankt Jakobs Kirke på Østerbro i København, definerer sig som rundet af den grundtvigske tradition. Hos ham går det folkekirkelige og kirkelige hånd i hånd, og det er da derfor heller ikke den store overraskelse, at det netop er ham, der står bag det ambitiøse projekt, hvor 12 forfattere skal prædike i Sankt Jakobs Kirke.

LÆS OGSÅ: Forfattere skal på prædikestolen

Prædikenen er ikke en genre, der roses for sin spændende og personlige stil. Derfor vil jeg gerne udfordre den ved at lade kendte forfattere prædike på en måde, der forhåbentlig bliver os andre til glæde, siger Rasmus Nørgaard med sin fynske dialekt.

Han er født og opvokset i Bellinge syd for Odense i et hjem, hvor han både blev stimuleret intellektuelt og åndeligt. Faderen var professor i fransk og litteratur, mens moderen i en årrække var medlem af det lokale menighedsråd. Hans farfar, Niels Nøjgaard, var sognepræst på Frederiksberg, og gennem ham fik de teologiske tanker lov til at folde sig ud.

Egentlig ville Rasmus Nøjgaard læse filosofi, men efter gymnasiet tog han på en dannelsesrejse til USA, Mexico og Sydamerika.

På rejsen fandt jeg ud af, at jeg ville læse teologi, og da jeg kom hjem, læste jeg latin og græsk sammen med min farfar, mens vi røg cerutter, siger Rasmus Nøjgaard.

Han blev cand.mag. i latin i 1994 fra Københavns Universitet og cand.theol. samme sted tre år senere. Undervejs blev han hædret med universitets guldmedalje, og under en eksamen måtte han rette en censor i et sprogligt spørgsmål.

Det er ikke for ingenting, at Rasmus Nøjgaard går som et lysende talent på den teologiske scene, og hans viden er da også efterspurgt. Han var således med til at oversætte Den Nye Aftale, ligesom han i dag er med i redaktionen af det faglige tidsskrift Bibliana og fast underviser på Pastoralseminariet.

Han blev ordineret i 2002 og blev ansat som sognepræst ved St. Magleby Kirke samme år. Siden august 2007 har han været sognepræst ved Sankt Jakobs Kirke. Her fortsætter han med at forene det folkelige og det kirkelige, og som en typisk grundtvigsk præst fungerer han bedst i og sammen med sin menighed.

Privat er han gift med sygeplejerske Nanna Nøj­gaard, som han har tre børn med i alderen ni, syv og tre år. Fritid skal der være plads til, og så er vi tilbage på tennisbanen. Hver uge svinger Rasmus Nøjgaard ketsjeren, og er der tid og mulighed, er han optaget af vandring og bjergbestigning og naturligvis den litteratur, der har været ham en trofast rejsefælle livet igennem.

Jeg er optaget af poesi og de store fortællinger, hvor den sproglige bevidsthed afsøger vores eksistens og på den måde går i spørgsmål med de store spørgsmål, som vi alle kan genkende, siger han.