En skuespillerinde uden begrænsninger

På søndag fylder Ghita Nørby, en af landets bedste karakterskuespillerinder, 80 år. 60 år efter sin skuespildebut leverer hun stadig pragtpræstationer på både den danske teater- og filmscene

Netop nu er Ghita Nørby aktuel i de danske biografer med Bille Augusts film ”Stille hjerte”, der har aktiv dødshjælp som omdrejningspunkt. Filmen er set af over 250.000 biografgængere.
Netop nu er Ghita Nørby aktuel i de danske biografer med Bille Augusts film ”Stille hjerte”, der har aktiv dødshjælp som omdrejningspunkt. Filmen er set af over 250.000 biografgængere. Foto: Leif Tuxen.

Med over 100 film på repertoiret og et utal af roller på teater og tv er skue-spillerinden Ghita Nørby en af de personligheder, som man uden besvær kunne bruge flere sider på at portrættere i anledning af hendes 80-årsfødselsdag på søndag.

Det er der dog ikke plads til, men heldigvis er der allerede skrevet flere bøger om en af vor tids største skuespillerinder. Senest udkom i 2014 bogen ”Alletiders Ghita”, som hun selv er medforfatter til.

Ghita Nørbys skuespilkarriere tog sin begyndelse, da hun i 1954 søgte ind på Det Kongelige Teaters Elevskole - et sted, hun ikke var ubekendt med, idet hun ofte som barn gjorde sin far selskab, når han i egenskab af kongelig kammersanger skulle synge på selvsamme teater. Hun blev efter endt uddannelse selv en årrække på Det Kongelige Teater for sidenhen at bjergtage publikum i store roller rundt omkring på særligt de københavnske teatre.

Bjergtage publikum gjorde Ghita Nørby også, da hun sideløbende med sine teaterroller indledte en tv- og filmkarriere. Her spillede hun i begyndelsen oftest relativt ukomplicerede roller som sød, ung kvinde i danske folkekomedier - flere læsere vil sikkert kunne huske hende fra for eksempel ”Vagabonderne fra Bakkegården” (1959) og ”Baronessen fra benzintanken” (1960).

Men at der bag det smukke ydre og de karakteristiske smilehuller gemte sig et talent, der rakte langt videre end til de klassiske ung-pigeroller, skulle vise sig siden-hen.

Blandt andet da hun i 1973 på Det Kongelige Teater spillede rollen som Célimene i Molires ”Misantropen” og i 1983 Martha i ”Hvem er bange for Virginia Woolf?”.

Rollen som Ingeborg Skjern i tv-serien ”Matador” gjorde hende for alvor til folkeeje, mens hendes præstationer i film som ”Dansen med Regitze” (1989) og ”Arven” (2003) tydeliggjorde hendes evner som karakterskuespiller.

Netop nu er Ghita Nørby aktuel i de danske biografer med Bille Augusts film ”Stille hjerte”, der har aktiv dødshjælp som omdrejningspunkt.

I et interview med Kristeligt Dagblad i 2014 gav hun selv udtryk for, at hun trods de dilemmaer, der knytter sig til aktiv dødshjælp, ikke selv var sikker på, at hun havde modet til at tage den beslutning, hvis hun selv skulle blive dødeligt syg.

I selvsamme interview fortalte skuespillerinden ligeledes, at hun trods det faktum, at hun nærmede sig de 80 år, ikke tænker meget på døden.

”Vi ved jo ikke, hvornår vi ikke er her mere. Når jeg er i den alder, jeg er, er det mærkværdigt ikke at skænke det en tanke en gang imellem. Det gør jeg ikke, jeg burde, men gør det ikke. Jeg tror, at jeg springer mere ud end lukker mig sammen. Så må det bære eller briste, og det gør det så en dag,” sagde hun dengang.

Med så mange både teater-, film- og tv-succeser har Ghita Nørby naturligvis modtaget adskillige priser og hædersbeviser. Reumert Hæderspris, Hamsun-Ibsen pris og Æres-Bodil for blot at nævne et par stykker.

Når ikke Ghita Nørby har travlt med at lave film og teater, er den succesrige skuespillerinde aktiv i forskellige foreninger. Blandt andet er hun formand for bestyrelsen for Dyrefondet og protektor for Børnecancerfonden og Hospicefonden Danmark. Og så har hun en forkærlighed for roser, som hun med entusiasme også dyrker i sin egen have.

Ghita Nørby har sønnen Giacomo Campeotto fra et tidligere ægteskab med skuespiller Dario Campeotto. I dag bor hun i Holte nord for København sammen med Sven Skipper.