Prøv avisen
Nekrolog

En stridslysten romantiker er død

Mads Holger blev 38 år. – Mads Lekfeldt/Scanpix. Foto: Thomas Lekfeldt

Teolog og forfatter Mads Holger døde i mandags, 38 år. Den borgerlige debattør markerede sig blandt andet i flere debatter om tro og samfund

Teolog, debattør og forfatter Mads Holger Norgaard Madsen er mandag pludselig død i en alder af 38 år. I løbet af sit liv har han med sine talte og skrevne ord sat aftryk på samfundet som blandt andet folketingskandidat, radiovært, forfatter og skribent på flere danske medier.

Mads Holger Norgaard Madsen, der er alment kendt som Mads Holger, voksede op på Nørrebro i København med sin mor. Efter gymnasiet studerede han først filosofi, men skiftede til teologi, som han opnåede en bachelorgrad i ved Københavns Universitet.

Interessen for kristendommen opstod i konfirmationsalderen, hvor Mads Holger, der ellers ikke var døbt som lille, valgte at blive konfirmeret. Siden har Mads Holger holdt fast i sin kristne tro, og i forhold til sin teologiske position har han beskrevet sig selv som kierkegaardianer.

”Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg er kristen. Det fremgår ofte af de interviews, jeg medvirker i, og ikke kun i denne avis. Modsat så mange andre vil jeg ikke betegne mig selv som kulturkristen. Min tro er andet og mere end det at mene, at kristendommen er hyggelig og god for vores kultur,” har Mads Holger tidligere udtalt om sin tro til Kristeligt Dagblad.

Troen havde også en central rolle i radioprogrammet ”Skriftestolen” på Radio24syv, der havde Mads Holger som vært. I programmet, der blev sendt fra 2011 til 2014, talte han blandt andet med præster, imamer, rabbinere og teologiprofessorer om teologiske og eksistentielle emner. Emner, han gennem sit eget liv og valg af studie havde erfaring med.

”Jeg synes selv, at mit liv har konfronteret mig med livets store spørgsmål. Det gælder for eksempel min fars dramatiske død, mit ægteskab og min skilsmisse. Jeg har smagt utrolig gode sider af livet rent økonomisk, men så sandelig også de dårlige,” sagde Mads Holger til Kristeligt Dagblad i forbindelse med programmets start.

Som forfatter har Mads Holger lagt navn til en række bogudgivelser. I 2008 debuterede han med romanen ”Alle går rundt og forelsker sig”. Samme år udkom ”Uden for citat”, der blev udgivet sammen med ekskonen Paula Larrain. I 2012 udkom ”Bladguld”, og i 2015 ”Vorherre bevares”. Mads Holger begyndte at skrive, da han var redaktør på lokalavisen Rendestenen, som fortalte om livets gang i det lille område kaldet Pisserenden i indre by i København. Et område, hvor Mads Holger dengang selv havde hjemme.

Med tiden blev det dog noget større medier, der lagde spalteplads til, når Mads Holger udfoldede sig som skribent. Også til denne avis har Mads Holger gennem tiden leveret kronikker. De senere år har han især været kendt for sine faste indlæg hos Berlingske på bloggen ”Den sidste romantiker”. Her har han blandt andet behandlet emner som eksistentialisme, tro, kultur og borgerlighed.

Og netop blandt borgerlige i landet har den konservative debattør med sine holdninger tiltrukket sig særlig opmærksomhed. Han har flere gange efterlyst en borgerlig identitet og et borgerskab, der ville værne om det danske sprog, litteratur og historie.

”I Danmark afskrives borgerlig kultur som en anomali eller noget fortidigt. Debatten om den fraværende borgerlige kultur forekommer mig at være den vigtigste i årevis,” har Mads Holger tidligere på året udtalt til Kristeligt Dagblad.

Ved folketingsvalget i 2015 gik Mads Holger også ind i borgerlig politik, da han stillede op for De Konservative. Han måtte dog forlade partiet efter kort tid grundet uenighed.

Ved sin død var Mads Holger ugift, og han efterlader sig ingen børn, men en mor, en søster, to mostre og en kæreste.