Prøv avisen

En teolog med Grundtvig, Kierkegaard og humor i bagagen

Universitetslektor Anders Holm er inde i både Grundtvigs og Kierkegaards teologi. – Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Ikke mange forskere er så grundigt inde i både Grundtvigs og Kierkegaards forfatterskaber som universitetslektor Anders Holm. I dag fylder han 40 år

Den tidligere præst i Alslev og Hostrup Sogne ved Varde har tre sønner, og de er alle tre begyndt på teologistudiet. Det er dog kun den yngste af sønnerne, som har holdt fast i teologien, nemlig Anders Holm, som er tilknyttet Det Teologiske Fakultet i København som lektor. I dag kan han fejre sin 40-års fødselsdag.

Kristeligt Dagblads læsere vil måske bedst kende ham som ekspert i Grundtvigs teologi, men Anders Holm er lige så velbevandret i forholdet mellem Grundtvig og Kierkegaard. Ifølge en kollega er det både imponerende og sjældent at være så godt inde i de to til tider modstridende teologer.

LÆS OGSÅ:
Hvad mente Grundtvig om folkekirken?

Skal han selv tage stilling til især Kierkegaards kritik af Grundtvig, siger han:

Al den kritik, som Kierkegaard fyrer af mod Grundtvig, rammer ofte, men alligevel er der så meget tilbage af Grundtvig, som Kierkegaard hverken ville eller kunne forholde sig til.

Det gør Anders Holm til gengæld. Efter at have afsluttet teologistudiet på Københavns Universitet med et speciale, der senere udkom som bogen Historie og efterklang, om den skattede teolog og salmedigter Grundtvig, flyttede han i 2002 sammen med sin kone, cand.mag. Marie Præstholm, til Kollund ved den dansk-tyske grænse, fordi hun havde fået arbejde som gymnasielærer i Flensborg. Herfra arbejdede han på sin ph.d., der udkom i bogen To samtidige fra 2009 om forholdet mellem Grundtvig og Kierkegaard.

Frem til 2011 arbejdede Anders Holm på Københavns Universitets afdeling for kirkehistorie med en post.doc. om folkekirkens tilblivelse. I dag er han tilknyttet afdelingen for systematisk teologi, hvor han de senere år har undervist i praktisk teologi og dogmatik. Omdrejningspunktet for hans forskning er stadig Grundtvig, som han bruger til at belyse hele den nutidige kristendom. Anders Holm har bidraget til adskillige antologier og tidsskrifter og er næstformand i Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse.

Teologisk ekspertise er kun et af målene for Anders Holm. Formidlingen af viden er næste led i processen. Ud over sin seneste bog om Grundtvig for gymnasieelever har han taget initiativ til Kierkegaard-dage for gymnasieelever og deres lærere. Han gør en dyd ud af at række ud over den teologiske verdens snævre grænser. Tilmed lyder det fra kolleger, at han er en fest at arbejde samme med. Han er humoristisk, tager andres idéer til sig og giver sig altid tid til samtalen.

Han er også en højt skattet vejleder blandt teologistuderende. Som underviser formår han at holde sit publikum fanget med en særlig evne til at undre sig konstruktivt med et glimt i øjet. Den lidt skæve vinkel på teologiens dybder kan aflæses i Anders Holms korte, men ifølge ham selv endnu ikke afsluttede forskning i rock-legenden Nick Caves tekster set i teologisk perspektiv. Privat er han glad for at gå til både rockkoncerter og fodbold. Som yngre spillede han selv, i dag nøjes han med at overvære kampene.

Sammen med Marie Præstholm har Anders Holm børnene Karoline, Anna og Mathias. Familien bor i dag i Roskilde.