Prøv avisen

En velgører uden store armbevægelser

Audiens - Direktør Peter Augustinus, Læsø, takkede for udnævnelse til ridder af 1. grad af dannebrogsordenen. Foto: Bjarne Lüthcke/.

Erhvervsmand og bestyrelsesmedlem i Augustinus Fonden Peter Augustinus er død. Han blev 69 år

Som velhavende menneske har man et ansvar for at gøre gavn med sine penge. Det mente Peter Augustinus, der som mangeårigt medlem af Augustinus Fondens bestyrelse selv i betydelig grad levede op til det ansvar. Fonden har gennem årene ydet millioner af kroner i støtte til mange grene af det danske samfund, især inden for forskning og kultur.

For Peter Augustinus vedkommende blev det altid gjort med ydmyghed og uden de store armbevægelser.

Det ligger i min opfattelse af livet, som Gud har givet mig. Det der med at placere sig selv i højsædet, og her kommer jeg, og nu skal I se, hvor mange penge jeg har, og hvordan jeg kan jonglere med dem, det er overhovedet ikke mig. De livsværdier, jeg har fået fra min familie, bygger på det stik modsatte, sagde han for nogle år siden til Kristeligt Dagblad. Det var et af de meget sjældne interviews, den succesrige erhvervsmand gav i sit liv.

LÆS OGSÅ: En både god og plaget præst

Kristeligt Dagblad har i øvrigt meget at være Peter Augustinus taknemmelig for, da hans indflydelse var stærkt medvirkende til, at Augustinus Fabrikker i 1995 købte aktier i Kristeligt Dagblad og dermed hjalp med at sikre avisens overlevelse.

Peter Augustinus døde den 5. april, 69 år gammel. Han var syvende generation af tobaksfabrik-familien Augustinus. Han var ved sin død direktør i familieselskabet Augustinus Industri A/S samt bestyrelsesmedlem i Augustinusfonden og Chr. Augustinus Fabrikker.

Peter Augustinus mistede sin far, fabrikant Ludvig Augustinus, da han var bare to år, og til opdragelsen af ham fik hans mor hjælp af tre værger. Han gik på katolsk skole og blev tidligt opmærksom på, at kristendommen skulle have fylde i hans liv. Det samme skulle kunsten og musikken. I ungdomsårene drømte han om at blive organist, men valgte alligevel at blive økonom og følge i familieanernes fodspor og gøre karriere i erhvervslivet.

Orgelspillet holdt han ved lige i fritiden, og han var desuden passioneret lytter til klassisk musik. Så passioneret, at han med avisindlæg gik aktivt ind i debatten om Danmarks Radios forpligtelser i forhold til den klassiske musik i radioen.

Peter Augustinus var især interesseret i kulturelle produkter, der knytter sig til kristendommen, eksempelvis kalkmalerier. Men han var også særdeles glad for naturen og skrev flere artikler om orkideer. Blomsterne fandt han blandt andet på Læsø, hvor tilbragte megen tid i sommerhalvåret sammen med sin hustru, Lis Augustinus. Hun var hans gymnasiekæreste, sammen fik de tre børn og blev bedsteforældre til en større flok børnebørn.

Familien var altid det, der betød mest for Peter Augustinus. Foruden somrene på Læsø var det hjemmet i Rågeleje, der var rammen om det givende familiesamvær.

I sin lange erhvervskarriere har Peter Augustinus haft mange tillidsposter; han har været formand for Kultureksportudvalget, Dansk-Fransk Kulturfond og Hamletfestspillene på Kronborg.

Han har haft bestyrelsesposter i blandt andet Louisiana, Museums Fonden, Dansk-Grønlandsk Kulturfond, Østre Gasværk Teater, Egeskov Fonden, Experimentarium, Care Danmark og Verdensnaturfonden.

Peter Augustinus var ridder af Dannebrog og kommandør af første grad af Den Nationale Spanske Fortjenstorden.