Prøv avisen
Portræt

Enhver amatørarkæologs vildeste drøm

Kristen Nedergaard Dreiøe (yderst til højre) er amatørarkæolog og manden, der for nylig gjorde endnu et opsigtsvækkende fund på en mark mellem Fæsted og Harreby i det sydlige Jylland, tæt ved Ribe. Her ses han sammen med Poul Nørgaard Pedersen (tv.) og sin kone Marie Aagaard Larsen, som er de to øvrige på det lille hold. Foto: Nationalmuseet/Jørn Larsen/Polfoto

Kristen Nedergaard Dreiøe er manden, der for nylig fandt en usædvanlig smukt udført thorshammer på en mark ved Ribe og dermed føjede endnu et opsigtsvækkende fund til vikingetidens største guldskat. ”Det gør mig meget ydmyg og udfordrer mit verdensbillede,” siger den 53-årige guldfinder

Det var søndag den 30. oktober, sidst på dagen. Han var egentlig på vej hjem. Havde allerede gået flere timer ude på marken mellem Fæsted og Harreby i det sydlige Jylland, tæt ved Ribe, og var ved at pakke udstyret sammen for denne gang. Men så kom der et meget svagt signal. Metaldetektoren havde kontakt med et eller andet nede i jorden.

”Jeg troede, det måske bare var noget staniol, men jeg gravede alligevel på det. Og til sidst stod jeg så med en klump jord, som jeg kunne blive ved med at pille dele af, indtil jeg til sidst holdt det her fantastiske thorshammer-vedhæng i guld i min hånd. Det var jo fuldstændig vildt, og jeg skyndte mig at ringe til min kone, Marie, som faktisk var hende, der fandt de første armringe af guld, da vi i sommer gjorde de første fund i det, der nu kendes som vikingetidens største guldskat.”

Kristen Nedergaard Dreiøe er 53 år og en del af et hold på tre amatørarkæologer, der sammen har stået bag et af de mest opsigtsvækkende arkæologiske fund i nyere tid. I sommer fandt de i alt syv armringe fra 900-tallet. Seks i guld og en i sølv med en samlet vægt på omkring 900 gram.

Og med det nye fund af thorshammeren har Kristen Nedergaard Dreiøe ikke bare føjet en ny genstand til fundet, men også været med til at tilføre danmarkshistorien endnu en brik.

”Det her vedhæng er fra cirka år 950 og har med fødslen af Danmark som nation at gøre. Det er jo fuldstændig mindblowing og den største drøm, man som amatørarkæolog kan have. Selvfølgelig er det stort i sig selv at finde guld, men det er endnu større, at det er ting med en stor historisk betydning, vi kan hente op af jorden,” fortæller Kristen Nedergaard Dreiøe, mens han holder en kort pause på marken.

For selvfølgelig er han også på pletten i de her dage, hvor Museet på Sønderskov ved Brørup har indledt en opfølgende udgravning på stedet.

Det er faktisk lidt af en tilfældighed, at metaldetektoren og markvandringerne kom til at fylde så meget i Kristen Nedergaard Dreiøes liv, som de gør i dag.

Til daglig arbejder han som såkaldt senior sales manager ved rederiet Peter Madsen i Skanderborg. Halvanden times kørsel fra hjemmet i Gram, hvor han bor sammen med sin kone, Marie Aagaard Larsen og deres søn, Vitus, på otte år. Og det var faktisk på en gåtur med Vitus, at hans kone for et par år siden stødte på en mand, der gik og lavede underlige ting inde på en mark.

”Det var Poul Nørgaard Pedersen, som er tredje mand i vores lille team i dag, og han lånte hende straks sin metaldetektor med hjem. Og så blev vi faktisk bidt af det begge to. For det er selvfølgelig både tids- og tålmodighedskrævende. Men når man som jeg er glad for at være ude i naturen og samtidig er lidt af en nørd i forhold til det tekniske med at finde de rigtige steder og programmere vores udstyr, ja, så er det et fantastisk eventyr at være en del af.”

Kristen Nedergaard Dreiøe har en kandidatuddannelse i miljøplanlægning fra Roskilde Universitet, suppleret med en uddannelse inden for transport og logistik fra CBS. Han har blandt andet arbejdet som institutleder på Syddansk Universitet og har med egne ord fået udfordret sit mere tekniske og naturvidenskabelige verdensbillede efter de epokegørende fund på den sydjyske mark.

”For sandsynligheden for at finde noget er jo nærmest lig med nul, og nu har jeg så to gange været med til at gøre sensationelle fund. Derfor bliver jeg selvfølgelig slået af både stor ærbødighed og taknemmelighed for at være med til at opleve det her. Og jeg kan heller ikke lade være med at tænke over, om der mon er en større mening med, at det sker. Jeg har nok måttet erkende, at der kan være betydninger i livet, som man ikke skal negligere – og som viser, at der er noget, der er større end os selv derude.”

Mens han taler, går resten af teamet rundt på marken og leder videre. Og inden Kristen Neder- gaard Dreiøe slukker mobiltelfonen, når han at fortælle, at de faktisk nu har fundet endnu flere ting på marken. Ting, vi nok skal komme til at høre mere om, lover han.