Erik Valeur: Forfatter og journalist med børns opvækst på sinde

Erik Valeur er forfatter, journalist, dobbelt Cavlingpris-vinder og snart aktuel med roman nummer to, der som sin forgænger har barndommens betydning i fokus. I dag fylder han 60 år

I 2011 udgav Erik Valeur den prisvindende debutroman ”Det syvende barn”. Nu kan den 60-årige forfatters fans glæde sig til ”Logbog fra et Livsforlis”, der udkommer i slutningen af september.
I 2011 udgav Erik Valeur den prisvindende debutroman ”Det syvende barn”. Nu kan den 60-årige forfatters fans glæde sig til ”Logbog fra et Livsforlis”, der udkommer i slutningen af september. . Foto: Malte Kristiansen/Scanpix.

Både litteraturfans og folk med interesse for mediebranchen nikker anerkendende, når navnet Erik Valeur bliver bragt på bane.

I dag fylder forfatteren, journalisten og mediekommentatoren 60 år, og siden han i 1980 blev uddannet som journalist, har han gjort sig bemærket med sin sans for ord og detaljer.

I Erik Valeurs skønlitterære forfatterskab er nøgleordene samtidsfortællinger, spænding og barndom. Hans prisvindende debutroman fra 2011, ”Det syvende barn”, skildrede spædbørnshjemmet Kongslund og de bortadopterede børns forbundne skæbner.

Og den 27. september i år udgiver han på Politikens Forlag ”Logbog fra et Livsforlis”, en roman om ånder, død, magtfulde politikere, hemmeligheder og børn, der vokser op med særheder, som ingen kan flygte fra.

Men det er ikke kun i den fiktive verden, Erik Valeur har noget på hjerte om børns opvækst. Også i virket som journalist har han skrevet om og arbejdet med adoption og Mødrehjælpen.

Et emne, der har særlig personlig interesse, for Erik Valeur tilbragte selv de første år af sit liv på Mødrehjælpens spædbørnshjem i Skodsborg. Hans biologiske mor led af en depression og var ude af stand til at tage sig af ham, før han fyldte to år, fortalte han i 2011 til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det gav Erik Valeur tankestof til historien i ”Det syvende barn” om syv børn fra en spædstue, hvis voksne veje krydser hinanden.

Fortællingen skulle oprindelig have været behandlet journalistisk i det daværende månedsblad Press, som Erik Valeur var med til at søsætte i 1985, men artiklen kunne ikke rigtig finde sin form. I stedet opstod idéen om den roman, der senere skulle blive hans debut.

At ”Det syvende barn” først udkom i 2011, vidner om en særlig grundighed i Erik Valeurs arbejde, som blev belønnet med både Danske Banks Debutantpris, Weekend-avisens Litteraturpris, Harald Mogensen-Prisen, DR Romanprisen og Glasnøglen. Samme grundighed har fulgt Erik Valeur i journalistikken. 

Det er den egenskab, der blandt andet har gjort det muligt for ham at kunne bære titlen som dobbelt vinder af Cavlingprisen, den mest prestigefyldte danske journalistpris, på cv'et. Den første modtog han i 1987 sammen med resten af Press for bladets fornyelse af den danske magasinpresse.

Otte år senere var det dækningen af Nørrebrosagen om urolighederne efter folkeafstemningen om Maas-trichttraktaten i 1993 med to kolleger på Radioavisens ugemagasin Refleks, der udløste hæderen.

Derudover har Erik Valeur modtaget Publicistklubbens Jubilæumspris i 1994 samt Krygerprisen samme år og igen i 1999.

Gennem tiden er det også blevet til flere faglitterære udgivelser, blandt andet ”Magtens bog” fra 2002 og ”Ministerbetjening - en journalistisk hvidbog” fra 2010, ligesom Erik Valeur har fungeret som mediekommentator.

I 2007 udgav han et udvalg af sine mediekritiske klummer i bogen ”60 skarpe skud mod pressen.”

Privat bor Erik Valeur på Fanø og har to børn fra et tidligere ægteskab.