Et fyrtårn inden for psykoterapien

Drømmetydning, terapi og personlighedsudvikling er omdrejningspunktet i psykoterapeut og forfatter Ole Vedfelts liv. I morgen fylder han 70 år

Ole Vedfelt foretrækker, at rejserne ikke går ud i den store verden, men ind i den indre. Foto: Klaus Vedfelt.

En drømmemand kunne man være tilbøjelig til at kalde Ole Vedfelt.

Ikke kun, fordi de mennesker, han omgiver sig med, kalder ham beundringsværdig og en af de bedste, hvis ikke den bedste, inden for sit felt, men også fordi han i næsten hele sit liv har forsket i drømme.

Og det var også en drøm, der førte til, at Ole Vedfelt i dag kan kalde sig en succesrig psykoterapeut med en lang række bøger bag sig. Heriblandt Drømmenes dimensioner og Ubevidst intelligens, som begge er solgt i tusindvis af eksemplarer både i indland og udland. Men Ole Vedfelt begyndte sin karriere et helt andet sted.

Med et gulddiplom i lommen blev han som 23-årig færdiguddannet som tandlæge. Her tog han blandt andet til Grønland ad flere omgange for at arbejde. Men efter 15 år, hvor han på sidelinjen havde studeret den jungianske analyse, fik han et kald i en drøm.

I drømmen så han sig selv i et spejl, og en kvinde tonede frem bag ham og spurgte: Vil du se den levende Gud?. Et spørgsmål, som Ole Vedfelt opfattede som et kald til at tage hul på et nyt kapitel i sit liv. Det fik ham til at smide tandlægekitlen og i stedet begynde på en jungiansk psykoanalytiker-uddannelse. Først i Zürich og siden i København.

Og så tog det fart. Ole Vedfelt supplerede herefter med langvarige uddannelser i blandt andet gestaltterapi, kropsterapi og mediative metoder, og i 1980 var han med til at stifte C.G. Jung-Instituttet i København.

I 1985 udgav han sin første bog, Det kvindelige i manden, som fik stor opmærksomhed. Det var også på det tidspunkt, han mødte sin kone, Lene Vedfelt, som han i dag driver Vedfelt Instituttet sammen med. Et anerkendt institut, som ud over at tilbyde terapi også afholder kurser og har en psykoterapeut-uddannelse.

Fra tidligere ægteskaber har han to sønner, og med Lene Vedfelts to døtre er det syvende barnebarn nu på vej. Så det kan gå højt for sig hjemme i privaten i Hillerød, selvom Ole Vedfelt mest holder af det stille liv, hvor rejserne ikke er ud i den store verden, men ind i den indre.

Også som lille dreng fik Ole Vedfelt et kald. I en måned havde han ligget syg med lungebetændelse, og da han endelig kunne kravle ud af sengen, fik han en oplevelse af, at verden åbnede sig for ham. Og at verden har åbnet sig for Ole Vedfelt, er der vist ikke tvivl om.

Hans liv handler i høj grad om at skrive og forske, men først og fremmest handler det om at arbejde med mennesker. Han bliver beskrevet som en enorm inspirationskilde med stor betydning for dansk psykoterapi. Ikke kun i kraft af sine mange bøger, men også som et elskeligt menneske med høj etik, der er i stand til at finde potentialet hos den enkelte.

Når Ole Vedfelt ikke er bag sit skrivebord eller i instituttet i Hillerød, går tiden med meditation og lange ture i skoven med hustruen. Derudover er han en ivrig bordtennisspiller og en meget entusiastisk jazzfan, som i mange år har spillet trompet.

Og måske er det jazztoner, der skal lyde, når han sammen med sin nære familie skal fejre, at den lille dreng nu bliver 70 år.

navne@k.dk