Et helt igennem redeligt menneske

Et helt igennem redeligt menneske

Ole Arnold Busck passede ikke bare familievirksomheden, men var også i mange år præsident for Scleroseforeningen. –
Ole Arnold Busck passede ikke bare familievirksomheden, men var også i mange år præsident for Scleroseforeningen. – . Foto: Morten Juhl.

Retskaffen, retfærdig, redelig – og en beleven gentleman. Ord, som i moderne ører kan lyde som noget, der tilhører en svunden tid, men som for Ole A. Busck var dyder, han satte en ære i at efterleve hver eneste dag. Han var ikke gammeldags, han var klassisk.

Som tredje generation i boghandler- og forlagsfamilien Arnold Busck vil nogle nok mene, at han var født med en sølvske i munden. Men det var aldrig en sovepude for ham, han forstod at forvalte sin arv. Dels uddannede han sig grundigt for at forberede sig til opgaven som leder af det gamle familieforetagende. Og dels videreførte og udviklede han virksomheden, samtidig med at han påtog sig opgaver for bogbranchen som helhed. Fra midten af 1970’erne var han medlem af bestyrelsen for Forlæggerforeningen og i perioden 1984-1996 var han formand. Han var også formand for Bogbranchens Fællesråd, og det arbejde førte til, at han blev valgt ind i flere komitéer under den internationale forlæggerforening, International Publishers Association. På den måde havde han også fingeren på pulsen med, hvad der foregik i branchen andre steder i verden.

Ole Arnold Busck blev født i 1938 på Frederiksberg som den ældste af Helge Arnold Buscks to sønner. Efter tre år på kostgymnasium i Holbæk rustede han sig til opgaven med at skulle overtage ledelsen af boghandler- og forlagsvirksomheden ved først at læse til cand.merc. på CBS. Derefter stod han i lære i Köln, Oxford, Wien, Paris og New York, og blev så i 1963 ansat i Nyt Nordisk Forlag og Arnold Busck International Boghandel. I årene 1969-2007 var han direktøren, der forstod at holde sammen på det hele og samtidig få virksomheden til at ekspandere. På sine ældre dage var det en stor glæde for nu afdøde Ole A. Busck, at datteren, Helle Busck Fensvig, som fjerde Busck-generation satte sig i chefstolen.

Han var firmaets mand, men der var andre ting i Ole A. Buscks liv, der også var vigtige. Familien naturligvis. Kærligheden til hustruen, Svit Karen Busck, som han mødte på Det Danske Hus i Paris og blev gift med samme år, som han trådte ind i virksomheden, og til deres to børn. Foruden Helle er det sønnen, Peter Arnold Busck. Datteren har overtaget firmaet, og sønnen har overtaget familiens store skovejendom Rye Nørskov Gods ved Ry i Østjylland.

Til det vigtige i Ole A. Buscks liv hørte i høj grad også at gøre noget for andre. Med al sin handlekraft og overskud gik han helhjertet ind i Scleroseforeningen, ansporet af, at Svit Busck led af denne sygdom. I årene 1994-2009 var han en dybt engageret præsident for Scleroseforeningen. Som sådan har han været med til at sikre nye og bedre behandlingsmuligheder, der hver dag øger livskvaliteten hos mennesker med sklerose.

Bøgernes og hjælpearbejdets mand var også militærets mand. I Den Kongelige Livgarde havde han rang af oberstløjtnant og blev siden oberstløjtnant af reserven. I en periode var han også generalsekretær i den internationale reserveofficersliga. Han var en ivrig jæger, og som yngre dyrkede han orienteringsløb. Det var typisk for ham, at han ikke bare løb sig en tur, men havde det bedst, når der var noget at løbe efter, og hjernen også blev sat på arbejde. Han satte pris på akkuratesse og gjorde alting med den største omhu. Samtidig havde han lune og var venligheden selv.

Ole Busck boede indtil sin død i Gentofte, skiftende med ophold på godset ved Ry. Han efterlader sig sine to børn og tre voksne børnebørn.