Et langt liv med litteraturkritik og svimlende mange anmeldelser

Litteraturforskeren og anmelderen John Chr. Jørgensen er kendt som en af Nordens største eksperter i litteraturkritik. I morgen fylder han 75 år

John Chr. Jørgensen ses her nær sin bopæl ved Søerne i København. Han har i snart 10 levet med en Parkinson-diagnose. – Privatfoto.
John Chr. Jørgensen ses her nær sin bopæl ved Søerne i København. Han har i snart 10 levet med en Parkinson-diagnose. – Privatfoto.

Så sent som i november sidste år trykte Kristeligt Dagblad ”12 gode råd til kulturjournalister og anmeldere” fra litteraturforskeren John Chr. Jørgensen, ligesom han også her i avisen sidste år blev brugt i en artikel som ekspert i anmeldelsens historie.

Men allerede 50 år tidligere skrev John Chr. Jørgensen, der fylder 75 år i morgen, netop speciale om ”litterær vurderingsteori og vurderingsanalyse”, og det har han kredset om lige siden som både uhyre produktiv forfatter, kritiker, redaktør og forsker.

Specialet fra 1968 ”varslede noget om hele produktionens art og skubbede mig ud på min løbebane”, skriver John Chr. Jørgensen selv i sin bibliografi.

For specialet førte nemlig både til John Chr. Jørgensens ansættelse som undervisningsassistent i disciplinen ”Litteraturforskningens metoder” og til hele to lærebøger om emnet i 1971. Samme år blev han færdig som cand.mag. og straks ansat som amanuensis i dansk litteratur ved Institut for Nordisk Filologi – fra 1975 som lektor.

Og allerede i 1972 blev han sideløbende tilknyttet dagbladet Politiken som en myreflittig anmelder, og han fortsatte på avisen frem til 1996, inden det nu blev Ekstra Bladet, der fik glæde af hans pen og litteraturglæde.

I bogen ”Postkassen der rødmede” deler han nogle af de læser- reaktioner, han gennem tiden har fået i brevform, der ikke kun har været fanpost. Han er således både blevet kaldt ”arrogant” og ”selve den socialdemokratiske luksusleverpostej”, men har selvfølgelig også fået fortjent ros. Og i hele branchen er han også kendt og respekteret, ligesom han endda har haft betydning på aviser og universiteter i hele Norden, hvor han bliver regnet for at være den måske største ekspert i litteraturkritik.

I 1994 skrev han doktordisputatsen ”Det danske anmelderis historie”, der er blevet et standardværk langt uden for Danmarks grænser, fortæller Kristeligt Dagblads anmelder Svend Skriver.

”Hvis jeg skal beskrive ham med ét ord, er det generøsitet. Han er altid klar til at dele ud af sin viden, og han har haft kolossal betydning som både dagbladsskribent og litteraturforsker. Han har opdyrket hele forskningsområdet omkring litteraturkritik. Det er imponerende, at han har fået skrevet så meget gennem årene. Det er, som om sproget flyder frit igennem ham, og han har altid været optaget af at videreformidle sin egen begejstring for litteratur,” siger Svend Skriver, der også kender John Chr. Jørgensen fra universitetsverdenen, hvor han gennem mange år har haft stor betydning for utallige studerende.

Allerede som kandidatstipendiat kom John Chr. Jørgensen selv til at forske i litterær realisme, som stadig optager ham og har sat mange spor i hans eget forfatterskab og i hans svimlende mange anmeldelser gennem tiden. Med sit enorme overblik over det danske litterære landskab var han en naturlig hovedredaktør af ”Dansk Forfatterleksikon”, 1-2 (2001).

Men visse forfatterskaber har optaget ham på en særlig måde. Det gælder ikke mindst vennen Leif Panduros. Det resulterede også i en biografi om Leif Panduro i 1987.

John Chr. Jørgensen har siden 1988 været gift med musikkritikeren Teresa Waskowska. Parret bor i København. Fra et tidligere ægteskab har han sønnen Torsten Bo Jørgensen, der er teamleder i Faaborg Kommune.