Prøv avisen
Portræt

Et liv i Udenrigsministeriets tjeneste

Mette Knudsen er Danmarks ambassadør i Grækenlands hovedstad, Athen, og har et godt indblik i, hvad der rører sig i det kriseramte EU-land. Til sommer rykker hun tilbage til Afrika og bliver ambassadør i Kenya. Privatfoto.

Mette Knudsen, Danmarks ambassadør i Athen, kender Grækenland og grækerne og fortolker, hvad der sker i det gældsplagede EU-land

Forholdet mellem EU og Grækenland har næppe været mere anspændt, end det er lige nu, men i det mindste kan Danmark glæde sig over, at vi har en rutineret og erfaren person på posten som ambassadør i landet.

Danmarks ”mand” i Athen er en konflikterfaren kvinde!

Den 52-årige diplomat Mette Knudsen har siden 2012 været Danmarks ambassadør i Grækenland. Både i pressen og blandt diplomater betragtes hun som særdeles kvalificeret til at varetage netop denne stilling, ikke mindst fordi hun har gennemgået en nygræsk suppleringsuddannelse ved Aarhus Universitet samt et etårigt sprogkursus fra Thessalonikis Universitet. Hermed har hun en baggrund, som kun de færreste diplomater i Athen kan bryste sig med.

Måske er hendes baggrund også medvirkende til, at hun har en særlig forståelse for, hvad der rører sig i det græske folk. For eksempel har hun i et interview til den danske avis Politiken for nylig forsøgt at forklare, hvorfor grækerne har valgt den nye Syriza-regering.

”Jeg tror, vælgerne har haft et stort ønske om en anden politik og at markere en afstand fra den sparepolitik, der er ført de senere år, som har betydet forringede levevilkår for mange grækere,” sagde hun.

Mette Knudsen er født i Aarhus i 1962 og tog en eksamen som cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1992. Hun begyndte samme år at arbejde som fuldmægtig for det danske udenrigsministerium. De første år beskæftigede hun sig blandt andet med FN's udviklingsprogrammer og fonde samt med humanitær bistand og OECD-området.

Privat er hun blevet mor til tre børn og har samtidig klaret at gøre en kometagtig karriere i Udenrigsministeriet.

I årene 1995 til 1998 var hun sekretær ved ambassaden i Tanzania. Derefter overtog hun den samme post i landet Zambia.

En af de største udfordringer for Mette Knudsen var de tre år, hvor hun var ambassadør i Etiopien. Hun kom til byens hovedstad i september 2004 og fik en ambassadørstilling, som lige var blevet oprettet udtrykkeligt med det formål, at ambassadøren skulle være medvirkende til at løse konflikter. I de efterfølgende tre år var hun ikke alene Danmarks ambassadør men også permanent repræsentant ved Den Afrikanske Union, AU, og Den Vestafrikanske Samarbejdsorganisation Ecowas. Disse år har givet hende erfaring i at være ambassadør i områder, hvor politiske konflikter står på dagsordenen.

Derefter fulgte nogle år, hvor hun var chef for Udenrigsministeriets Afrikakontor, før hun i august 2012 pakkede kufferterne og tog til ambassaden i Grækenland.

Her har hun hurtigt fået et godt og nært forhold til medlemmerne af Dansk Græsk Forening i Athen. Den danske ambassadør har blandt andet åbnet sit hjem, når foreningen skulle holde sine påskearrangementer, og mange danske og dansk-græske børn har gennemsøgt hendes stuer i jagten på påskeæg og chokolade.

Et liv i Udenrigsministeriets tjeneste har allerede bragt Mette Knudsen i kontakt med mange lande, og hendes diplomatisk omskiftelige liv er langtfra forbi endnu. I løbet af sommeren 2015 må hun nemlig endnu en gang pakke kufferterne og skifte bolig og land. Hendes erfaringer med politiske brændpunkter i Afrika vil komme hende til gode, når hun rejser til Kenya for dér at overtage posten som ambassadør efter Geert Aagaard Andersen.

Mette Knudsens afløser i Athen bliver Michael Braad, der hidtil har været kontorchef i Statsministeriet.