Et liv med Færøernes dramatiske natur

En af Færøernes mest centrale kulturpersonligheder, maleren Bárdur Jákupsson, fylder 70 år på mandag

Bárdur Jákupsson fejres med både bogudgivelse og udstilling. –
Bárdur Jákupsson fejres med både bogudgivelse og udstilling. –. Foto: Polfoto.

Fuglefjeldene, klipperne og havet den dramatiske natur er et tilbagevendende motiv i billedkunsten på Færøerne. Således også hos maleren Bárdur Jákupsson, der fylder 70 på mandag.

Han begyndte som en mere naturalistisk maler, end han er i dag, hvor hans store landskabsbilleder fremtræder som abstraktioner over den færøske natur. Han inspireres blandt andet af fuglefjeldene uden af den grund at male konkrete fugle, men som en kender af færøsk kunst, kunsthistorikeren Mikael Wivel, bemærker, fornemmer man alligevel tilstedeværelsen af fugle i de flimrende helheder, som udgør virkeligheden i hans billeder.

Kunstkritikeren Peter Michael Hornung betegner Jákupsson som en ekspressionist på naturens vilkår og tilføjer, at han som få kender det maleriske strøgs evne til at virke med kalligrafiske midler til både at slippe den gamle verden og afsløre en ny. To slags natur mødes Bárdur Jákupssons kunst: maleriets natur og Færøernes, og de er fælles om at være i heftig bevægelse og under stadig forvandling.

Ifølge Mikael Wivels vurdering har den udvikling, som Jákupsson har gennemgået, gjort ham til en absolut bedre maler, end han var som yngre. Wivel opfatter ham som meget professionel og dygtig og fremhæver hans smukke farver. Han ser ham grundlæggende som en typisk færømaler, der fastholder en bestemt linje i sit lands kun knap 100-årige tradition for billedkunst, en tradition, der understreger naturens storhed og menneskets lidenhed.

Et forbehold har Wivel dog over for Jákupssons værker: Han finder, at de præges af en lovlig høj grad af ensartethed.

LÆS OGSÅ: Færøsk tro gennem tiderne

Bárdur Jákupsson er søn af den kendte forfatter Hedin Brú og født i Tórshavn, hvor han debuterede som maler i en alder af 21 år. Han blev læreruddannet i Hjørring og gik efterfølgende i begyndelsen af 1970erne på Kunstakademiets Malerskole i København, hvor han modtog undervisning af maleren Mogens Andersen.

Han er en central skikkelse i det færøske kulturliv som lærer, arrangør af udstillinger, kritiker, organisator, som direktør gennem en årrække fra 1978 for Færøernes kunstmuseum, Listasavn Føroya, i Tórshavn, som medlem af diverse råd og desuden som forfatter, blandt andet til et værdsat oversigtsværk om færøsk kunst. Desuden er han anerkendt frimærkekunstner.

Siden 1967 har Jákupsson været gift med skuespilleren Kristin Hervør Lützen. Parret, der bor i Hoyvík ved Tórshavn, har tre sønner og to børnebørn.

Netop udkommet i anledning af fødselsdagen er en bog om Bárdur Jákupsson, Fjeldvisioner (forlaget Atlantia), med tekster af Anne Lie Stokbro og Nils Ohrt. Sidstnævnte er direktør for Listasavn Føroya, der ligeledes i anledning af fødselsdagen åbner en udstilling med Jákupsson. Den vises i Tórshavn fra den 31. januar 2014 og vil fra den 12. april yderligere kunne ses i kunstbygningen i Vrå. Jákupsson er medlem af Vrå-udstillingen og har i det hele taget et særligt forhold til Vendsyssel i almindelighed og til Hjørring i særdeleshed en langtidsvirkning af, at han tog lærereksamen her. Et andet eksempel på den nære relation er den store udsmykning, kunstneren har udført i Sparekassen Vendsyssel i Hjørring.