Et mirakel hjalp ham med at overleve holocaust. Nu har Werner Reich tryllet for sidste gang

En tryllekunstner i den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz lærte Werner Reich et korttrick og en livslektie, som han bar i sig til sin død den 8. juli. Han blev 94 år

"Holocaust kan ske igen, hvis vi ikke er opmærksomme, og hvis vi ikke fokuserer på at lære menneskeheden at være etisk ansvarlig,” har Werner Reich sagt. På billedet øver han sig i 2017 i sit hjem i Smithtown på et korttrick, som han lærte af sin sengekammerat i Auschwitz.
"Holocaust kan ske igen, hvis vi ikke er opmærksomme, og hvis vi ikke fokuserer på at lære menneskeheden at være etisk ansvarlig,” har Werner Reich sagt. På billedet øver han sig i 2017 i sit hjem i Smithtown på et korttrick, som han lærte af sin sengekammerat i Auschwitz. Foto: Johnny Milano/New York Times/Ritzau Scanpix.

Kun med hjertet kan man se rigtigt. Det væsentlige er usynligt for øjet, siger den lille prins i Antoine de Saint Exupérys fortælling af samme navn. Mens forfatteren skrev disse ord siddende i en behagelig stol et sted i USA, lærte Werner Reich præcis samme lektie i en beskidt og ildelugtende barak i den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz i Polen, har han sagt.

Werner Reich døde den 8. juli i sit hjem i New York i en alder af 94 år, skriver avisen New York Times.