Et omdrejningspunkt i det danske netværk i London

I morgen holder 37-årige Ulla Vitting Madsen båltalen, når den danske kirke i London fejrer sankthansaften

Sport spiller en central rolle på jobbet og i fritiden for Ulla Vitting Madsen. Hun er formand den danske sportsklub Team Denmark FC i London og vil i båltalen i morgen ved den danske kirke i London tale om det at være dansk i udlandet.
Sport spiller en central rolle på jobbet og i fritiden for Ulla Vitting Madsen. Hun er formand den danske sportsklub Team Denmark FC i London og vil i båltalen i morgen ved den danske kirke i London tale om det at være dansk i udlandet. . Foto: Kåre Gade.

Danskheden er den store fællesnævner for Ulla Vitting Madsen. Hun er blandt andet formand for Team Denmark FC, en fodbold og løbeklub, der samler danskere i London.

Men det er samtidig en vigtig social institution, som handler om meget mere end sport. Netop det danske står centralt, når hun i morgen aften holder årets båltale, når den danske kirke i London inviterer til sankthansaften i kirkens have.

LÆS OGSÅ: Sankthans binder os sammen

37-årige Ulla Vitting Madsen har boet de seneste syv år i London. Det var nærmest en impulsbeslutning, der fik hende til at forlade Danmark, ejerlejligheden og vennerne.

Jeg havde lyst til nye udfordringer. Der var ingen plan, ud over lysten til at prøve at bo i udlandet, og jeg har altid haft en trang til at bo i London, uden at jeg egentlig kan sige, hvor den trang kommer fra, fortæller Ulla Vitting Madsen, som end ikke havde et nyt job med i bagagen.

I starten var det kun tænkt som et ophold på et år, men siden er det gået slag i slag, og nu har hun tilmed hentet alle sine møbler i Danmark.

Formandsposten i den danske sportsklub er en ting, men det handler også om at være involveret i hele det danske samfund i London, som omfatter samarbejde med kirken, KFUK, handelskammeret og ambassaden.

Sportsklubben har således 250 medlemmer, mens en tilknyttet gruppe på Facebook knytter kontakten mellem hele 700 af de mange danskere, der bor i London.

Jeg vil tale om, hvorfor vi står ved den danske kirke og fejrer sankthansaften. Om hvad der samler os som danskere og ikke mindst som udlandsdanskere. Der er ofte nogle kulturforskelle, hvor der er brug for et dansk netværk, hvor vi kan tale med hinanden, beretter Ulla Vitting Madsen.

Hun indrømmer gerne, at hun efter syv år i den britiske hovedstad til tider skal lede lidt længere efter de danske ord. På jobbet foregår alt på engelsk, og det samme gælder på hjemmefronten, hvor hun er flyttet sammen med engelske Francis.

Båltalen har af samme årsag været en tur om mor hjemme i Harlev uden for Aarhus for at sikre, at der ikke er byttet alt for meget rundt på ordstillingen, og at forholdsordene nu også er de rigtige.

Såvel i fritiden som på jobbet fyldet sport og fysiske aktiviteter meget. Hun er indkøbschef i virksomheden Sweaty Betty (Svedige Betty), som sælger tøj til sportsbrug. Selv frokostpausen på jobbet fyldes med yoga. Hun har løbet flere halvmaraton og er tre gange taget til Hawaii for at udfordre de brusende bølger på et surfbræt. Næste mål, for der vil altid være en ny personlig udfordring, er efter planen bjergbestigning på Borneo.

Når Ulla Vitting Madsen i morgen taler ved kirken, så er hun på kendt grund. Team Denmark FC har deres udstyr stående i et skur ved kirken. Huslejen er, at et hold solide fodboldspillere rydder op efter den årlige basar i kirken.

Ulla Vitting Madsen er også jævnlig gæst ved kirkens kulturelle arrangementer, men en mere sjælden gæst til gudstjenesterne. Hun er således ikke medlem af den danske kirke i London, men er fortsat medlem af folkekirken i Danmark.

Jeg har en god kristen tro, men har ikke det store behov for at komme i kirken for at få den tro bekræftet, fortæller Ulla Vitting Madsen, som blandt andet trækker på 18 år som KFUM-spejder.