Prøv avisen

Et præsteliv på barrikaderne

Orla Villekjær har hverken ladet sig stoppe af rå æg på præstekjolen eller ladet sig kyse af biskop og ministerium. Men nu har han taget sin stilling som folkekirkepræst op til overvejelse. Han fylder 60 år i dag

Som præst i to mindre vestjyske landsogne med tilsammen under 3000 indbyggere kunne Orla Villekjær have valgt en stille og rolig tilværelse som hyrde for sin menighed i Sønder Felding og Troldhede.

I stedet valgte han et præsteliv på barrikaderne, hvor han kompromisløst har kæmpet for sine – i manges øjene – kontroversielle synspunkter. Det har givet modstand, og i enkelte tilfælde endog særdeles håndgribeligt, som da han og andre præstekolleger blev overdænget med rå æg af vrede mod- demonstranter under en aktion mod fri abort på Christiansborg Slotsplads.

I egenskab af formand for "Retten til Liv" – antiabortforeningen, han selv stiftede i 1993 – marcherede han forrest og fik siden, efter indstilling af sin daværende biskop, en påtale af Kirkeministeriet for at demonstrere i præstekjole, men Villekjær har ikke ladet sig kyse af hverken biskop eller ministerium eller standse af æggekastende modstandere. Påtalen blev indklaget til landsretten og endte i Højesteret, hvor han ikke fik medhold, og sognepræsten fra Sønder Felding måtte derfor fremover demonstrere for sin hjertesag, kampen mod den frie abort, uden præstekjole.

Det standsede dog ikke hans engagement. Med "Retten til Liv" som sit organisatoriske bagland fostrede Orla Villekjær idéen til den berømte eller berygtede abortmindelund i Vedersø, som lige fra start lagde sig ud med myndighederne. Mindelunden er nu lukket, men Villekjær håber stadig, at det må lykkes at få den genåbnet et andet sted i landet.

I dag fylder han 60 år, og selvom han ikke længere er formand for "Retten til Liv", kæmper han fortsat kampen for de ufødtes ret og imod den forråelse af menneskesynet, han på mange måder ser komme til udtryk i dagens samfund.

"Mister vi respekten for det enkelte menneske, er der åbnet for de kyniske elementer og overgreb, og det er det, vi møder i en tid som vores, hvor menneskesynet er i forfald," siger han. Forfaldet, påpeges det, markerer sig i forholdet til de ufødte, til de handicappede, men også til flygtningene – som præst i DR Kirken gik Orla Villekjær for nogle år siden i rette med regeringens flygtningepolitik. Og årsagen er han ikke i tvivl om: Vi er på vej væk fra den kristne etik og det kristne livssyn.

Orla Villekjær er gift med Esther, med hvem har har tre voksne børn, Christina, Marianne og Brith. Brith har Downs syndrom og tilhører en handicapgruppe, der i dag ofte fravælges og ender som provokerede aborter – i Villekjærs opfattelse et klart udtryk for tidens tendenser til racehygiejne.

Han har været præst siden 1981 og har i sit sogn nu i 20 år arrangeret Danmarks største kristne musikfestival, Å-Festivalen. Debatten om homoseksuelle vielser i folkekirken, som i øjeblikket behandles i et kirkeministerielt udvalg, har imidlertid nu fået ham til at overveje sin stilling som folkekirkepræst.

"Ender det med, at biskopperne får indført et autoriseret ritual, så får vi en autorisation af en direkte vranglære, som klart har Bibelen imod sig. Jeg frygter, at det kan medføre oprettelsen af en ny frikirke på landsplan for os, der så ikke længere kan føle os hjemme i folkekirken."

steens@kristeligt-dagblad.dk