Eventyrer på ny ekspedition i psykiatrien

Anne-Mette Nørregaard er medlem af Kvindelige Eventyreres Klub. Nu bliver hendes næste ekspedition at forebygge tvang i psykiatrien

Anne-Mette Nørregaard på Hardangervidda i Norge. - Privatfoto.
Anne-Mette Nørregaard på Hardangervidda i Norge. - Privatfoto.

Hun har gået over indlandsisen og er den første kvinde, der har besteget det højeste bjerg på Antarktis, Mount Vinson. Anne-Mette Nørregaard har været på adskillige ski- og bjergbestigningsekspeditioner, hun er medlem af Kvindelige Eventyreres Klub. Den værste snestorm kan ikke vælte hende af pinden - rent faktisk: Jo flere modstandsfelter, desto bedre.

Nu er hendes næste ekspedition at forebygge tvang i Psykiatrien i Region Syddanmark. Som uddannet fysioterapeut har hun motion og fysisk aktivitet godt inde under huden, og hun skal de næste tre år som konsulent inspirere medarbejderne til at tænke i alternativer ude på afdelingerne.

”Jeg skal møde medarbejderne der, hvor de er og have forståelse for de udfordringer, de står med. Men jeg skal også skubbe til deres vaner og kultur - og jeg ved godt, at det skaber angst og utryghed, når du gør det,” fortæller Anne-Mette Nørregaard.

Anne-Mette Nørregaard mener blandt andet, at der skal mere liv og aktivitet ind i afdelingerne, og hun ved, at der skal en stor og radikal kulturændring til, hvis det skal rykke. Det gøres ikke alene i den enkelte afdeling, men kræver også en mere gennemgribende forandring på tværs af organisationer. Hun mener, psykiatrisygehuset er godt på vej, men der er stadig lukkede glasbure, der skal væk. Blandt andet så hun gerne, at man anså en psykose på lige fod med at køre galt: At der stod et traumehold klar til dig, når du kom ind på skadestuen, på samme måde, som hvis du var kommet fysisk til skade. Det er nemlig ofte i de første timer på en psykiatrisk afdeling, at tvangen sker.

Anne-Mette Nørregaard kender afdelingerne og organisationen. Siden 2013 har hun været ansat som projektleder på et satspuljeprojekt i psykiatrisygehuset om forebyggelse af tvang, som netop er afsluttet. Så hun kender de udfordringer og problemstillinger, der er.

Anne-Mette Nørregaard er 42 år og har tidligere været ansat som klinisk underviser i Næstved og som udviklingsfysioterapeut på Glostrup Hospital. Hun er uddannet fysioterapeut og har læst biostatistik og sundhedsformidling på Lunds Universitet og CVU Øresund. I fritiden løber hun orienteringsløb, cykler på mountainbike, skriver bøger og holder foredrag om friluftsliv.

Anne-Mette Nørregaard bor i Gamborg på Fyn med sin fireårige datter.