Følgerne af internetrevolutionen

Internettet er kommet for at blive, er alle vist enige om. Journalist Nikolai Thyssen skal nu forske i blandt andet avisernes rolle i internet-samfundet

Louis, søn af Nikolaj og Ingrid - 8 dage gammel
Louis, søn af Nikolaj og Ingrid - 8 dage gammel Foto: Heine Pedersen©

Journalist på Information Nikolai Thyssen er netop blevet udpeget til at være den niende modtager af Fyens Stiftstidende Fellowship på Syddansk Universitet. Det næste år skal han således hellige sig forskning af de forandringer, internetrevolutionen har ført med sig.

Med et ansøgerfelt større og stærkere end nogensinde før, var der hård kamp om den fine pris.

Én ansøger skilte sig dog mere ud end de andre, idet den 39-årige præstesøn Thyssen skrev et oplæg, der ikke kunne overses.

LÆS OGSÅ:
Han ville gerne mætte alle munde

Jeg vil gerne beskrive de forandringer af offentligheden som internetrevolutionen har ført med sig over de sidste 30 år. Jeg tror, at en af de måder, de helt fundamentale forandringer bedst lader sig forklare på, er ved at beskrive det autoritetstab, som mange oplever, fortæller Nikolai Thyssen og fortsætter:

Vi er bevidste om, at journalister ikke længere har monopol på journalistikken, men har ikke blik for, hvem der har fået autoritet til at beskrive verden i deres sted. Der er mange, der oplever det som et problem, at flere kommer til orde, og færre med autoritet, men sådan ser jeg det ikke. Jeg håber, at jeg ved at beskrive den nye virkelighed kan gøre os klogere på, hvordan journalistikken spiller ind i en stadig større offentlighed.

Med udnævnelsen følger et halvt års ophold på SDU samt en halv million kroner, som blandt andet skal bruges til frikøb fra den nuværende arbejdsplads, udgifter til transport med videre. Prisen er sponsoreret af Den Fynske Bladfond, og prismodtageren bliver udvalgt af Styrelsen ved journalistuddannelserne på SDU, hvorfra det lyder fra styrelsesformand Per Westergård:

Vi valgte Nikolai Thyssen, fordi hans projekt rammer lige i plet af, hvad mange af os går rundt og tumler med i disse år, nemlig spørgsmålet om avisernes rolle, efter at internettet har gjort det muligt for enhver at være sin egen nyhedsformidler.

Nikolai Thyssen er uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og kunsthistorie fra Københavns Universitet og University of Berkeley i USA. Han har tidligere arbejdet som skrivende og redigerende journalist på månedsbladet Press, ligesom han har produceret radioprogrammet Mennesker og medier. Han er i dag redaktionschef for debatredaktionen og for information.dk

Nikolai Thyssen er gift og bor på Nørrebro i København.