Prøv avisen
Portræt

Ensomhedskonsulent: Fælleskabet over spisebordet er unikt

Igennem samværet over middagen har Karen Skou og Ældre Sagen den seneste uge kørt kampagnen ”Danmark spiser sammen” for at bekæmpe ensomheden.

Når man spiser sammen, dyrker man nærværet på en helt speciel måde, og det forsøger Ældre Sagens ensomhedskonsulent, Karen Skou, at udbrede

I de seneste ti år har ensomhedskonsulent i Ældre Sagen Karen Skou været en del af en madklub med sin familie. De er tre familier, der regelmæssigt mødes hos hinanden, nyder hinandens selskab og laver mad.

Noget var dog anderledes den seneste gang. En af kvinderne havde for nyligt mistet sin mand, og her kom kvaliteten af nærværet ved spisebordet til sin ret. For som 55-årige Karen Skou selv formulerer det, er der noget helt særligt ved samtalen, når den foregår over et måltid. Her er der tid at lytte til hinanden og være til stede.

Netop igennem samværet over middagen har Karen Skou og Ældre Sagen den seneste uge kørt kampagnen ”Danmark spiser sammen” for at bekæmpe ensomheden.

Til at være en del af den kampagne, er hun ganske godt rustet. Hun er således uddannet hjemkundskabslærer, har studeret kost og ernæring på Aarhus Universitet og har adskillige diplomuddannelser inden for psykologi og ledelse.

Også igennem sin opvækst har hun set både arbejdet med mennesker og mad på nært hold. Hendes mor var socialrådgiver, og i kraft af sin fars arbejde som landmand havde hun også råvarer og mad tæt inde på livet.

Karen Skou er vokset op på en gård lidt uden for Vejle, hvor ensomhed sjældent var et problem. Mange af gårdens ansatte boede der, og en stor del af dem havde børn. Ikke mindre end 28 børn havde deres hverdag på gården, og det gav en stort fællesskab, hvor meget tid blev tilbragt i det fri blandt gårdens dyr.

Sommetider hjalp børnene også til med det arbejde, landbruget krævede, og det tror hun har givet hende nogle gode redskaber. Allerede i en tidlig alder lærte hun, at der var brug for hende, og at det, hun lavede, havde betydning, og det tror hun er vigtigt for et menneske at føle. Den følelse kunne hendes mor med god grund mærke hver aften. Det var nemlig altid hende, der stod for aftensmaden, og den blev spist sammen i familien uden et tændt fjernsyn eller andre forstyrrende elementer. Den kultur om maden har haft stor betydning for Karen Skou – også i hendes egen familie.

Under aftensmaden er man sammen uden at fokusere på andet en fælleskabet, forklarer hun.

Netop den følelse er der rigtig mange danskere, der ikke får, og det vil hun være med til at ændre.

”Min drivkraft er, at der er så mange mennesker, der er ensomme, og som savner fælleskabet. Og der skal faktisk ikke særlig meget til for at gøre en markant forskel for dem,” siger hun.

Ensomhed er et emne, det er meget vanskeligt at tale om, men det gør det ikke mindre væsentligt at få sat ord på, slår hun fast. Netop de ting i livet, der er vanskelige at tale om, optager hende meget.

”Vi skal blive bedre til at tale om de ting, der er svære. Lad os tale om døden, lad os tale om ensomheden,” siger hun.

I sin fritid er hun ivrig cyklist og har i 15 år været aktiv vinterbader. Når hun springer i de kolde bølger, sker det ved Helgoland på Amager, ikke langt fra, hvor hun bor. Hun har to voksne børn og et enkelt barnebarn.