Familieterapiens førerulv fylder rundt

Med bøger som ”Dit kompetente barn” og senest ”Førerulve” samt et langt virke som familieterapeut har Jesper Juul markeret sig som en af Danmarks mest kendte af slagsen. I dag fylder han 70 år

Jesper Juul betragtes i dag som en af Danmarks førende familie­terapeuter. –
Jesper Juul betragtes i dag som en af Danmarks førende familie­terapeuter. – . Foto: Anne Kring.

Da Jesper Juul i 1995 udkom med bogen ”Dit kompetente barn”, mente mange, at han nærmest havde revolutioneret måden at anskue børneopdragelse på. Bogen står 23 år efter stadig som højdepunktet i forfatteren, foredragsholderen og familieterapeutens karriere. I dag fylder han 70 år.

Det var ellers ikke just familieterapi eller børneopdragelse, der lå Jesper Juul på sinde, da han i 1966 begyndte at læse til lærer på Marselisborg Seminarium i Aarhus. Linjefagene hed historie og religion, og sideløbende læste han idéhistorie på Aarhus Universitet, hvor den kendte teolog og idéhistoriker Johannes Sløk blev Jesper Juuls personlige vejleder.

Men selvom der på papiret er langt fra akademiske studier i idéhistorie til den familie- og børne- terapi, Jesper Juul senere blev så kendt for, var det her, at grundlaget for interessen i menneskelig adfærd blev lagt.

”Det førte mig ligesom ind på det eksistentielle område,” siger Jesper Juul.

Det kunne han bruge, da han startede sit første egentlige arbejde med familier og børn med en ansættelse på behandlingshjemmet Bøgholt i Aarhus i slutningen af studierne. Her arbejdede han som lærer og socialpædagog, og efterfølgende steg interessen for familierådgivning og terapi støt med ansættelse på Aarhus Kommunes Ungdomscenter og en sideløbende uddannelse i familieterapi.

I 1979 stiftede han Kempler Instituttet sammen med den berømte terapeut Walter Kempler, som Jesper Juul havde mødt og var blevet venner med. Her blev der mulighed for, at fagfolk kunne efteruddanne sig i familieterapi.

”Det var en udfordring, for vi gjorde ikke noget for at reklamere for det. Vi krydsede fingre for, at folk ville synes, det var meningsfuldt, og fagfolk oplevede jo, at de blev bedre til deres arbejde,” husker Jesper Juul.

Han begyndte ligeledes at skrive bøger. Det forfattermæssige gennembrud kom med bogen ”Dit kompetente barn”. Bogen slog et slag for, at børns handlinger og måder at reagere på er meningsfyldte og kompetente. Nogle gik så langt som at kalde det for en ”opdragelsesbibel”.

”Den blev begyndelsen – også på europæisk plan – til et regulært paradigmeskifte. Dengang var den officielle udviklingspsykologi jo gammeldags,” siger Jesper Juul.

Jesper Juul har haft ”kolossal betydning”, siger mangeårig ven og samarbejdspartner Per Schultz Jørgensen, som er børneforsker.

”Han har været med til at sætte en dagsorden. Ikke mindst i 1990’erne, hvor han med sit begreb ’Det kompetente barn’ virkelig var med til at skabe en ny forståelse af børn. At børn har nogle kompetencer indbygget i sig på forhånd,” siger han.

Jesper Juul har været gift to gange og har sønnen Nicolai med sin første kone. Nu bor han i Odder og kan kigge tilbage på mere end 140.000 solgte eksemplarer i Danmark samt udgivelse af ”Dit kompetente barn” i et tocifret antal lande. Jesper Juul er stadig i gang. Men i begrænset omfang og mest fra sit hjem, fortæller han. I 2012 blev han ramt af en autoimmun neurologisk sygdom, der har lammet ham fra brystet og ned.

Det forhindrede ham dog ikke i at skrive sin seneste bog, ”Førerulve”, der udkom sidste år.

”Desværre er jeg så plaget af smerter, at jeg kun i begrænset omfang kan være aktiv. Men jeg laver stadig en del undervisning og supervision på Skype (internetbaseret telefontjeneste, red.),” siger han.