Prøv avisen

Fan af Odin og Thor og vild med kung-fu

50-årige Ivan Larsen er netop blevet valgt som formand for de asatroendes godkendte trossamfund, Forn Sidr. Han vil formentlig arbejde på at få en "gudeuddannelse" stablet på benene, så asatroende i fremtiden kan blive klædt på til at varetage begravelser og bryllupper. - Privatfoto.

Den nyvalgte formand for Forn Sidr, de asatroendes godkendte trossamfund, er vild med kampsporten kung-fu, som han mestrer på højeste plan. Og så skulle Ivan Larsen være en formidabel mjødbrygger

Ivan Larsens hjemmebryggede mjød skulle smage fortræffeligt. Men den kan andet end smage godt. Den gyldne drik bliver brugt ved hellige ritualer, når han og de andre asatroende i hans blotgruppe på Fyn tilbeder Thor, Odin, Loke og de andre nordiske guder ved at hæve et kohorn med mjøden, skåle for guderne og sende drikkehornet rundt i kredsen. Og så kan 50-årige Ivan Larsens mjød holde ro på tropperne.

Det er i hvert fald, hvad man siger i den fynske blotgruppe Uias Blotlaug, som den nyvalgte formand for Forn Sidr er med i. For i modsætning til mange af de andre hedenske blotgrupper i Danmark har der efter sigende aldrig rigtig været nogen intriger i Uias Blotlaug. Og det skulle altså skyldes den velsmagende mjød og dens tryllebindende virkning på de asatroendes humør og temperament.

Meget kunne se ud til, at Ivan Larsen som formand for Danmarks eneste godkendte hedningetrossamfund får brug for denne tryllebindende effekt. For op til de asatroendes første internationale sommerlejr, der holdes fra den 24. til den 31. juli i Ebeltoft, har fronterne mellem tilbederne af de nordiske guder været trukket skarpt op. De norske og svenske asatros-organisationer har truet med at trække sig fra sommerlejren, hvis ikke invitationen til den amerikanske organisation Asatru Folk Assembly (AFA) blev trukket tilbage. For Norge og Sverige og senere hen også Holland mener, at AFA er en racistisk organisation.

Det mener Forn Sidrs tidligere bestyrelse ikke, og det mener den nye formand heller ikke. Forn Sidr, der har 650 medlemmer, trak sig derfor som arrangør af sommerlejren, og hverken de tidligere bestyrelsesmedlemmer eller den nyvalgte formand skal med på sommerlejren for asatroende fra 10 forskellige lande. Kun 31 af lejrens cirka 150 deltagere er fra Danmark.

Ivan Larsen, der med sit lange røde, flettede fuldskæg har været statist i filmen "Guldhornene", meldte sig ud af folkekirken som 20-årig og har nu været medlem af Forn Sidr i otte år. Han vil som formand for trossamfundet arbejde for, at organisationen får et nyt og klarere trosgrundlag. Og så overvejer han, om Forn Sidr skal have en "gudeuddannelse", hvor medlemmer bliver uddannet til en slags præster, der får kompetencer til at lede blotet og ceremonierne ved fremtidens bryllupper og kommende begravelser på deres nye gravplads ved Assistenskirkegården i Odense.

De asatroendes formand beskrives som et fornuftigt, besindigt og roligt menneske. Men helt rolig kan han ikke være. Han har en forkærlighed for kampsporten kung-fu, som han har, hvad der svarer til det sorte bælte i. Han dyrker vægtløftning og brydning, men spiller også violin og bruger tid på vandet i sin gamle træsejlbåd.

Til daglig arbejder han på Kerteminde Efterskole, hvor han underviser i matematik, fysik og idræt. Han bor i Kerteminde med sin kæreste og har en pige på 16 år og en dreng på 17 år fra et tidligere forhold.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk