Farveglad leder frygter ikke teologi-lukning

Jørn Henrik Olsen, kunstmaler, vandhund og leder af Menighedsfakultetet i Aarhus, er fuld af tro. Også på vegne af den konservative teologiuddannelse, der mister retten til at tilbyde bacheloruddannelse

0Teologi uden en personlig, levende tro er ikke meget værd, mener Jørn Henrik Olsen. –
0Teologi uden en personlig, levende tro er ikke meget værd, mener Jørn Henrik Olsen. –. Foto: Suste Bonnen.

Selvom Menighedsfakultetet i Aarhus mister retten til at uddanne sine studerende til bachelorer, er det kun sommersolen over hjemmet i Gilleleje i Nordsjælland, der giver den 55-årige fakultetsleder Jørn Henrik Olsen sved på panden.

Som Kristeligt Dagblad skrev i går, mister den konservative teologiuddannelse sin licens fra University of Wales, som i 2005 gav fakultetet ret til at tilbyde en bachelorgrad en licens, som fakultetet har brugt næsten 40 år på at tilkæmpe sig.

LÆS OGSÅ: Bibeltro uddannelser er truet af lukning

Hvis Jørn Henrik Olsen og ledelsen ikke finder en ny garant for bacheloruddannelsen, vil holdet af studerende, som begynder til september, være det sidste, der afslutter med en bachelorgrad og dermed det sidste, der kan videreuddanne sig til teologer ved universitetet. Men fakultetslederen er ikke det mindste bekymret.

Vi har god og solid tid til at finde en ny aftale, og vi regner med at have en ny samarbejdspartner inden for to år. Der er så meget gejst og fremdrift og inter-esse for Menighedsfakultetet, så der er overhovedet ingen grund til bekymring, siger Jørn Henrik Olsen.

LÆS OGSÅ: Kampen for en kernekonservativ teologiuddannelse

Han tiltrådte som fakultetsleder sidste sommer efter i nogle år at have arbejdet som billedkunstner, kunstkritiker, forfatter og foredragsholder om kunstens opgave i kirke og teologi.

Han har desuden været præst i Viborg Domkirke og undervisningsleder ved Brødrekirkens Præsteseminarium i Tanzania. Med en teologisk eksamen fra Københavns Universitet og en ph.d.-grad i afrikansk teologi fra samme sted er han stærkt funderet i den akademiske tradition. Men teologi uden en personlig, levende tro er ikke meget værd, mener fakultetslederen, der er opvokset i et luthersk-missionsk hjem på Bornholm. Og de nye studerende, der begynder efter ferien, får da heller ikke lov til at sidde i deres teologiske elfenbenstårn.

Der skal være en sammenhæng mellem teologi på den ene side og kirke, mission og samfund på den anden. Det konfessionelle (bekendende, red.) skal være til stede i uddannelsen. Alt andet er uærligt for en teologisk uddannelse, som især har en evangelisk-luthersk folkekirke som hovedaftager, siger han.

Menighedsfakultetet er netop sammen med en anden konservativ teologiuddannelse, Dansk Bibel-Institut, blevet beskyldt for at sammenblande personlig tro og videnskabelig uddannelse. Men fakultetslederen har ikke problemer med at være lidt udskældt. Faktisk trives han fint ude i kulden. På flere måder. I vintermånederne kaster han sig i bølgerne ved Nordsjællands kyst.

Og når han ikke har travlt med at lede fakultetet, dyrker han billedkunsten. Han betegner selv stilretningen som abstrakt ekspressionisme, og han har senest fejet flere dygtige kunstnere af banen og vundet retten til at male en ny altertavle til Faster Kirke i Skjern.

Jørn Henrik Olsen er gift med sygeplejerske Lutte Olsen, og sammen har de fem piger i alderen 18-31 år.

LÆS OGSÅ: Bibeltro uddannelser er truet af lukning

LÆS OGSÅ: Kampen for en kernekonservativ teologiuddannelse