Farvel til borgmesteren, der er vant til at vinde

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) trak sig i går fra politik efter ugers kritik. Et politisk talent med sans for magtspillet er trådt tilbage

I går sagde Anna Mee Allerslev farvel til politik på et pressemøde på Københavns Rådhus. Her forlader hun mødet. –
I går sagde Anna Mee Allerslev farvel til politik på et pressemøde på Københavns Rådhus. Her forlader hun mødet. – . Foto: Philip Davali/ritzau.

Politisk komet. Det blev Anna Mee Allerslev kaldt, da hun i 2010 blev udpeget til at overtage posten som radikal beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Den gang var hun 26 år, og iagttagere hæftede sig ved hendes imponerende arbejdskapacitet og ambitiøse tilgang til det politiske arbejde.

I går sagde den 33-årige borgmester så farvel til politik på et velbesøgt pressemøde på Københavns Rådhus. Og det var ikke kun et farvel til Københavns lokalpolitik, men også en afgang fra posten som bestyrelsesmedlem i formandskabet i Kommunernes Landsforening.

Beslutningen om at gå kommer som kulminationen på uger med kritik af Anna Mee Allerslev, efter at det kom frem, at hun lånte en sal på Københavns Rådhus til sit bryllup i august uden at betale for det. Sagen fik hende til at efterbetale 65.000 kroner for lejen. På pressemødet sagde hun:

”Jeg har indset, at jeg i den nuværende situation ikke kan komme til at tale om det, jeg brænder allermest for i hele verden: at tale radikal politik om København og med københavnerne.”

Hun er født i Sydkorea og kom til Danmark, da hun tre måneder gammel blev adopteret af gymnasielærer Rikke Allerslev Jensen og lærer Lasse Andersson.

Familien boede først i et kollektiv i Hellerup, inden de flyttede til Greve syd for København, hvor hun blandt andet gjorde sig bemærket som elitegymnast. Hun opnåede at blive sjællandsmester flere gange. Ja, hun blev nærmest vant til at vinde. Men som det konkurrencemenneske hun er, kan hun stadig ærgre sig over, at hun ikke opnåede at blive danmarksmester.

Skønt hun bare var 26 år, da hun blev borgmester i 2010, var hun ikke ukendt med politisk arbejde. Anna Mee Allerslev meldte sig ind i Radikal Ungdom som studerende og blev i 2006 næstformand for Radikal Ungdom, og som jurastuderende blev hun formand for de studerende i Djøf.

Ved kommunalvalget i 2013 fik Anna Mee Allerslev over 8500 personlige stemmer, hvilket gjorde hende til en københavnsk stemmesluger. På vælgermøderne skilte hun sig ud med ærlighed og klarhed i de politiske debatter.

Som politiker har Anna Mee Allerslev været god til at aflæse spil og vide, hvordan hun skulle begå sig strategisk for at vinde magtkampe. I forhold til det radikale bagland i hovedstaden var det dog sværere. Hun så sig selv som leder af hovedstadens radikale, hvilket gav problemer i forhold til partiets organisatoriske ledelse, og da den radikale formand i København, Bo Nissen Knudsen, tidligere på ugen trak sig fra formandsposten, begrundede han det på Facebook med, at ”vores spidskandidat, midt i stormvejret, har prioriteret at bruge sin tid på interne intriger i partiet og på systematisk og med talløse løgne at underminere partiforeningens demokratiske strukturer og beslutningsgange”.

Anna Mee Allerslev sagde på onsdagens pressemøde, at hun blandt andet vil bruge sin tid på at se tv-serien West Wing, der handler om det politiske liv i Washington. Og flere tvivler da også på, at der er tale om et endeligt farvel til politik for Anna Mee Allerslev. Nok har hun mange kritikere i sit politiske bagland, men hun har et stort politisk talent, er hurtig, evner spillet om magten og tåler megen kritik. Og så er hun vant til at vinde.

Anna Mee Allerslev bor i en lejlighed på Østerbro i København og er gift med Christian Tarp. Parret har ikke børn.