Farvel til kvinden bag Hunes paradis

Den talentfulde kunstmaler og havekunstner Anne Just blev kendt for sin smukke have i Hune, som DR 2 i tre år sendte programmer om. Nu er Anne Just død

Anne Just havde en længere karriere i blandt andet restaurationsbranchen bag sig, da hun sammen med sin mand, arkitekt og professor Claus Bonderup, i 1991 begyndte arbejdet med at omdanne en klitplantage i Hune til en frodig have. –
Anne Just havde en længere karriere i blandt andet restaurationsbranchen bag sig, da hun sammen med sin mand, arkitekt og professor Claus Bonderup, i 1991 begyndte arbejdet med at omdanne en klitplantage i Hune til en frodig have. –. Foto: Henning Bagger.

Da Anne Just i 1989 fandt sammen med Claus Bonderup, var parret uenige om, hvor de skulle bo. Men Anne Justs stærke vilje slog igennem, og parret bosatte sig på en stor grund ved Hune i Nordjylland, hvor de først boede i et lille træhus.

Drømmen var at anlægge en stor frodig have og tegne deres eget hus. Nu 18 år efter ligger haven som et sandt paradis med 7000 kvadratmeter snævre grusstier, farvemættede bede og grønne plæner. Den lille by Hune er blevet synonym med haven, som er en af Nordjyllands største attraktioner og hvert år tiltrækker flere tusinde gæster.

I tirsdags, den 10. marts, døde Anne Just som 60-årig, men haven bliver bevaret. I 2008 blev Fonden til bevarelse af Anne Justs Have dannet med det formål at drive haven videre og holde den åben for offentligheden.

Anne Justs vej til Hune gik fra barndomshjemmet i Kalvehave på Sjælland over arbejdet som forretningsfører på en maskinfabrik i Grønland.

Efter opholdet mod nord investerede hun i et hotel i fødebyen og drev dette samtidig med, at hun læste kunsthistorie på Københavns Universitet.

Siden solgte hun hotellet i Kalvehave og flyttede til Nordjylland, hvor hun stod bag restaurant Brix Gård i Aalborg. Med gode råvarer og enkle retter stod hun bag, hvad hun selv kaldte Cuisine Rustica, et godt og ærligt køkken uden for mange dikkedarer. Da hun i slutningen af 1980erne begyndte at danne par med arkitekt og professor Claus Bonderup, boede parret først i Blokhus, men siden flyttede de ind i et lille hus i en klitplantage ved Hune tæt ved Blokhus.

Nabogrunden blev købt, og anlægsarbejdet begyndte i 1991. Inspirationen til hus og have kom fra en tur, parret tog til Storbritannien. I Bath i det sydlige England besøgte de et gammelt slot, og her kom idéerne til et hus med fire meter til loftet og en have med vildskab og personlighed.

Haven i Hune er opdelt i forskellige temaer, så publikum kan besøge Den Olympiske Have, rød have, pastelhaven, den gule have og Eriks Vold.

Idéen er, at der skal være planter til alle fire årstider på hver eneste kvadratmeter. Det er til fulde opnået, og publikum har siden 1995 kunnet nyde havens farverige højbede, snoede gange og drivende åkander. Ofte i selskab med en snakkesalig og imødekommende værtinde, som glad og gerne viste rundt i havens frodighed.

Fortællingen om det foretagsomme par og deres usædvanlige have kom ud til en bredere del af befolkningen, da DR 2 gennem tre sæsoner fulgte livet i haven. Programmerne Haven i Hune blev meget vel modtaget af haveglade danskere, som slugte programmerne om den sprudlende multikunstner.

For Anne Just nøjedes ikke med at arbejde i haven. Hun havde også sit eget atelier, hvor hun malede. Gerne blomstermotiver og gerne med lige så mange klare, stærke farver, som fandtes i hendes have.

Anne Just har udgivet en række boger om haven og havekunst, og i mandags udkom bogen Anne Just mit liv i ord og billeder.

Haven i Hune åbner som planlagt påskedag den 12. april.

barslev@kristeligt-dagblad.dk