Prøv avisen
Portræt

Farverig, folkekær skuespillerinde blomstrer fortsat

Birthe Neumann kan i øjeblikket ses som den bridgespillende fru Fjeldsø i serien ”Badehotellet” på TV 2. – Foto: Jens Dresling/Ritzau Foto

Birthe Neumann måtte igennem mange dårlige anmeldelser, før gennembruddet kom. I dag fylder skuespillerinden 70 år

Den farverige dahlia blomstrer sent på sommeren, men til gengæld kan man have glæde af den langt ind i efteråret. På samme måde gjorde Birthe Neumann sig først for alvor bemærket, da hun havde passeret de 40 år. Siden da har hendes farverigdom prydet skærmen og teaterscenen i både komiske og naturalistiske roller. I morgen bliver skuespillerinden 70 år.

Birthe Neumann er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1972. Hun blev umiddelbart derefter ansat på Det Kongelige Teater, hvor hun har virket i størstedelen af sin karriere. I opsætningen af Shakespeares ”Stormen” i 1973 havde Kristeligt Dagblads anmelder dog ikke andet at sige til Neumanns præstation som Miranda, end at hun var ”nuttekær”, og som Honey i ”Hvem er bange for Virginia Woolf” i 1983 har hun ifølge anmelderen hverken overbevisning eller undertoner. I det hele taget skyllede de rosende anmeldelser ikke ligefrem ind over den unge skuespillerinde i de første år.

Det ændrede sig imidlertid, da hun blomstrede op i 40’erne. Selv har hun senere fortalt, at hun havde kæmpet med depression og først så verdens farver igen, da hun besluttede sig for at tage medicin. Farverne kom tilbage, og Birthe Neumann gjorde sig bemærket i både store og små roller. På de skrå brædder imponerede hun i blandt andet ”Den politiske kandestøber” og ”Scener fra et ægteskab”, mens hun også blev et velkendt ansigt på både biograflærredet og tv-skærmen. Danskerne stiftede således bekendtskab med Birthe Neumanns humoristiske væsen i novellefilmen ”Antenneforeningen” fra 1999 og spillefilmen ”Solkongen” fra 2005, men også hendes evne til at portrættere både det skrøbelige og bryske i henholdsvis ”Lad isbjørnene danse” fra 1990 og dogmefilmen ”Festen” fra 1998.

Familiens mindste har desuden mødt hende som julemandens konfuse og glemsomme kone i julekalenderen ”Krummernes jul” fra 1996. Fra den pæne, men anonyme skuespillerinde i karrierens begyndelse udviklede Birthe Neumann sig altså til en efterspurgt og prisbelønnet karakterskuespiller. Hun modtog således i 2004 også både en Robert og Bodil for sin hovedrolle i filmen ”Lykkevej”, hvor hun spillede en middelklassekvinde, der pludselig skal lære at klare sig selv. Hun har desuden modtaget ordenen ridder af 1. grad af Dannebrog.

Når havens øvrige skønheder afblomstrer i sensommeren, står dahliaen fortsat rank. På samme vis fortsætter Birthe Neumann i dag sin karriere, blandt andet i tv-serien ”Badehotellet”, hvor hun udfolder sit karakterskuespil som den bridgespillende fru Fjeldsø. I serien viser hun endnu engang evnen til at forene det humoristiske og spidse, når hendes karakter igen og igen ytrer det, som alle tænker, men ingen andre siger højt. I serien spiller hun blandt andre over for Paul Hüttel, som hun desuden har været gift med siden 1974. Sammen har de en datter og flere børnebørn.