At filme en ufilmelig roman

Instruktøren Peter Schønau Fog, der fylder 40 år på onsdag, må vente et pænt stykke tid, før han får mulighed for at lave opfølgeren til "Kunsten at græde i kor".

Foreløbig indeholder Peter Schønau Fogs cv kun en enkelt spillefilm, men hvilken ... Fog præsterede noget af en bedrift med sin filmatisering af Erling Jepsens "Kunsten at græde i kor", som i princippet er en noget nær "ufilmelig" roman. Men med fornemme præstationer fra Jesper Asholt, Hanne Hegelund og de øvrige skuespillere lykkedes det for instruktøren at tegne et både rystende, varmt og underholdende billede af det krakelerede familieliv bag facaden i en sønderjysk landsby.

Filmen solgte 230.000 billetter herhjemme, blev kåret til årets bedste nordiske film og gjorde rent bord, da Robert- og Bodil-priserne skulle fordeles.

Hermed fik et langt og knudret forløb en lykkelig afslutning. Peter Schønau Fog begyndte kampen for sin film i 2002, men mødte megen modstand i systemet. Det kom han da også i mindre diplomatiske vendinger ind på i den takketale, han holdt efter at havde fået overrakt Bodil-statuetten for bedste danske spillefilm.

Schønau Fog voksede op i Esbjerg og på Fanø. Han læste teatervidenskab, før han flyttede til København og begyndte på filmskolens instruktørlinje. I kølvandet på sin første spillefilm arbejdede han på flere projekter, som i første omgang ikke blev til noget.

For få måneder siden tiltrådte instruktøren en stilling som projektredaktør på New Danish Screen, filminstituttets særlige ordning for talentstøtte. Der er tale om en fireårig ansættelse, og i den periode kan Schønau Fog ikke søge om offentlige penge til egne projekter. I den forbindelse understregede han, at han ikke ser noget problem i at vende tilbage som instruktør på et senere tidspunkt.

Mange glæder sig allerede.

/ritzau/