Filosoffen fra Fyn

Teolog og ejer af Hesbjerg Slot ved Blommenslyst, Jørgen Laursen Vig, er død i Indien, 87 år

Jørgen Laursen Vig var ejer af Hesbjerg Slot på Fyn og fik her blandt andet etableret et kloster for ortodokse nonner. Han stod for en spartansk levevis, hvilket har været med til at gøre slottet gældfri.  -- Foto: Leif Tuxen.
Jørgen Laursen Vig var ejer af Hesbjerg Slot på Fyn og fik her blandt andet etableret et kloster for ortodokse nonner. Han stod for en spartansk levevis, hvilket har været med til at gøre slottet gældfri. -- Foto: Leif Tuxen.

Ejeren af Hesbjerg Slot ved Blommenslyst på Fyn, Jørgen Laursen Vig, kaldte sig gennem sit liv mange ting. En af dem var fredsforsker, og det var i den egenskab, at han i sidste uge var taget til Indien. Her døde han onsdag den 28. december i en alder af 87 år af et hjertestop på et hospital.

Den uddannede teolog, Jørgen Laursen Vig, var af en helt særlig ånd, som gjorde, at han livet igennem drømte om at forene forskellige religioner, for eksempel buddhisme og kristendom, i et kloster som godt kunne være Hesbjerg Slot. Det lykkedes delvist, idet der i dag er grundlagt et russisk-ortodokst kloster på slottet, som hører under Moskva Patriarkatet. Der bor dog kun en enkelt nonne for tiden, men siden klostrets grundlæggelse for nogle år siden, har der jævnligt boet et par stykker mere.

Men det er den såkaldte landsby omkring slottet, der har været rygraden i Jørgen Laursen Vigs filosofiske og religiøse projekt. I dag bor mellem 26 og 27 mennesker i byen, som består af huse, der nærmest leder tanken hen på det københavnske Christiania – dog er den alternative landsby i Blommenslyst godkendt af både amt og kommune. En stadig skiftende skare har deltaget i Jørgen Laursen Vigs forskellige projekter som fredsforskning, økologisk landbrug, klosterliv, almindelig social støtte og en åbenhed for forskellige livsopfattelser, historiske kurser, højskoleaktiviteter og ikke mindst det årlige gøglertræf, der har fundet sted her de seneste 22 år. På det seneste havde han sat gang i studier af kinesisk sprog.

– Han var en samlende faktor og inspirator for alle, siger Edmund Madsen, der har boet i landsbyen ved Hesbjerg Slot i omkring 17 år.

– Han havde sine særlige sider. Han var givende på mange områder, men han stod også for en spartansk levevis. Luksus har aldrig været noget for ham, og der kommer bestemt ikke til at stå et gyldent kloster på Hesbjerg Slot, siger Edmund Madsen, som i dag kan konstatere, at den nøjsomme levevis på stedet har gjort slottet gældfrit. Det skal efter planen føres videre som en fond i Jørgen Laursen Vigs ånd. Han følte sig som ortodoks, når han var i Rusland, katolsk når han var i Sydeuropa, men med en buddhistisk indstilling. I sine unge dage var han dog ret tidehvervsk, har han sagt til Kristeligt Dagblad.

Han er født i landsbyen Bjerager ved Odder og tog til Silkeborg for at gå igymnasiet. Han blev teologisk kandidat på Københavns Universitet i 1945 og desuden cand.mag. i religionshistorie og russisk. Han arbejdede herefter i en årrække som bibliotekar på Universitetsbiblioteket og var et par år også hjælpepræst i Glostrup ved København. I 1957 fik han øje på en annonce i en avis om et slot til salg. Han købte Hesbjerg Slot på 1200 kvadratmeter og 75 tønder land for 350.000 kroner og døbte det Hesbjerg Peace Research College. Jørgen Laursen Vig var ingen teknisk begavelse, så vedligeholdelsesstanden på slottet har været så som så og af nogle betegnet som direkte forfaldent. De ortodokse nonner har fået aftalen om klostret på betingelse af, at de vedligeholder klostret.

– I de senere år blev han mere og mere religiøst interesseret, men i virkeligheden var han tidligere mere optaget af fredsforskning og u-landsproblematikken. Men hele livet igennem har han været et groende mennesker med en baggrund i den grundtvigske tradition, selvom han orienterede sig i retning af forskellige trossamfund. Trods sin høje alder var han aktiv og åndsfrisk til det sidste, siger Edmund Madsen, som understreger, at med slottes gældfri status er der ingen, der kan tage det fra de nuværende beboere. Om der viser sig en lederskikkelse, som kan lede det fynske projekt videre, vil tiden vise, ellers klarer vi det selv, siger Edmund Madsen.

Jørgen Laursen Vig var ugift hele sit liv og betegnede sig selv som noget af en munk, der dog ikke var medlem af en bestemt orden.

vincents@kristeligt-dagblad.dk